Vlákninu, ty správné mikroby, ale i pohyb a optimální hmotnost – tak to má tlusté střevo rádo

30. říjen 2022

Jak a kudy tlusté střevo v břiše vede, jak se vyšetřuje, ale mnohdy i opravuje zevnitř, tedy endoskopicky anebo kdy zvážit právě koloskopii namísto testu na okultní krvácení ve stolici – i to jsou užitečná fakta, jimž jsme se věnovali v kontaktní zdravotní poradně.

Vnímá člověk to, co se mu v tlusté střevě běžně odehrává? Co hlad, plynatost či „obyčejný“ postup potravy trávicím traktem, tzv. pasáž? „Jistěže i tyto procesy každý nějak vnímá a cítí. Rozhodující ovšem vždycky je, zda už nám to nezpůsobuje jakékoli nepříjemné pocity a vjemy,“ informuje zkušený gastroenterolog a předseda České gastroenterologické společnosti Ondřej Urban. 

Divertikly, kýly, srůsty a další diagnózy  

Také střevo může žel být stiženo řadou více či méně závažných a obtěžujících neduhů – ať už benigních (nezhoubných, přesto potenciálně nepříjemných), nebo samozřejmě maligních (obávaný kolorektální karcinom). U mnohých jsme se ve vysílání zastavili.

Jak známo, z nálezu benigního ve střevě v podobě polypů (výrůstků) se vyvíjejí nálezy maligní (karcinomy). „A především proto je tak klíčová úloha preventivních koloskopických vyšetření – když už ve střevě něco takového vznikne, nemusí to činit potíže. Důležité je na takový nález přijít a odstranit jej právě ještě jako polyp, tedy ve fázi benigní jakožto prekancerózu, aby se dále nevyvíjel do malignity, útvaru vážnějšího,“ apeluje i na roli preventivních screeningových programů zkušený lékař a přednosta II. interní kliniky FN Olomouc.  

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Související