Volební lístky na Olomoucku míří do schránek voličů. Přípravy voleb vrcholí

22. září 2021

Poslední školení členů okrskových volebních komisí, rozvážení hlasovacích lístků do jednotlivých obcí. Tak aktuálně vypadají přípravy na říjnové volby do dolní komory parlamentu v Olomouci. Podrobnosti zjišťovala reportérka Blanka Mazalová.

Příprava voleb v Olomouci

Alice Pospíšilová z olomouckého magistrátu postupně vysvětluje v zaplněném sále olomouckého výstaviště komisařům celou agendu voleb. Dlouholetý předseda komise v Bohuňovicích Zbyněk Cenkl žádné změny oproti loňským volbám nečeká. Dokonce se na ně těší. „Do komise chodím rád, je tam výborný kolektiv. Až je konec, říkáme si, že to dobře dopadlo,“ uvedl Cenkl.

Novinka se týká občanských průkazů. Úředníci už nebudou vydávat tzv. rychlé občanky v době voleb. „Nevydáváme už takzvané rychlíky u nás na úřadě. Občané mají jinou možnost. Ve zkráceném řízení si za správní poplatek mohou požádat o vydání občanského průkazu,“ upozorňuje Alena Daubnerová.

Příprava voleb v Olomouci

Mezitím ve skladu magistrátu Vladislava Mašková s kolegy rozděluje 172 tisíc volebních lístků do papírových krabic pro Olomouc i nejbližší obce. A tak lidé můžou objevit volební lístky ve své schránce třeba už zítra. „Lidé, kteří roznáší lístky, si to už odebírají, berou si dovolenou a chystají se roznášet,“ popisuje Mašková.

Tým Vladislavy Maškové už čeká rozvážka zástěn, uren či plent. „Chystáme vybavení do uren, hygienické potřeby, psací potřeby, vlajky. Někde vybavujeme i koberci. Kde komise působí třeba v mateřské škole, tak tam třeba vezeme i přepážkové stěny, abychom místnost rozdělili na tři volební místnosti,“ přibližuje Mašková.

To je práce pro magistrátní úředníky na příští dva týdny. V Olomouci je 95 volební okrsků. Členů volebních komisí bude podle úředníků letos zhruba o 200 méně, což je dáno zaregistrovanými koalicemi. Jsou v nich strany a uskupení, které v minulých volbách kandidovaly samostatně.

autor: bam
Spustit audio