Volební urny, zástěny, ubrusy či propisky. Jak probíhají přípravy volebních místností pro volby do Evropského parlamentu?

4. červen 2024 09:37

Urny, vlajky, ale taky záložní elektrocentrály, ubrusy nebo propisky začali tento týden rozvážet do škol úředníci olomouckého magistrátu.

Na přípravě volebních místností pro volby do Evropského parlamentu budou pracovat do pátku. Pro každou místnost musí tým několika úředníků připravit zásilku se zhruba třiceti položkami.

Ačkoliv volby do Evropského parlamentu zdaleka nebudí mezi českými voliči takový zájem jako ty sněmovní nebo prezidentské, z hlediska příprav se prakticky nic nemění.

„Je to organizačně úplně stejné. Co je možná jiné, že nejsou tak zátěžové, že těch voličů nepřichází tolik, jako třeba v komunálních volbách. To znamená, že například navážíme o něco méně zástěn, ale jinak je to úplně stejné,“ uvádí Vladislava Mašková, úřednice olomouckého magistrátu.

Kompletní reportáž Blanky Mazalové z příprav na blížící se volby si můžete poslechnout ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio