Všeobecná sestra: Úsměv, vstřícnost, role „nárazníku“ i rostoucí kompetence a zahraniční zkušenosti

18. leden 2024

Mění se role sestřiček v medicíně? Jak ony samy vnímají uznání i úkoly od lékařů? A co uplatnění všeobecných sester – mužů?

Namáhavá práce v intenzivní medicíně i absence „dovolené podle přání“ či důležitá dlouhodobá zahraniční zkušenost – všeobecné sestry Martina Iránková a Mgr. Martina Douglas mají o čem povídat.

I Martina Iránková se stále učí. Jednak sice zúročuje některé zkušenosti sestry z týmu intenzivní medicíny, zároveň čerpá poněkud jiné, aktuálně coby pravá ruka paní doktorky v ordinaci praktického lékaře FN Olomouc.

Martina Douglas zase čerpá zkušenosti z někdejší kariéry sestry v kardiochirurgii, následně pak mj. práci s takzvanými PICC žilními katetry ze zahraničí. Dnes vede PICC tým v olomoucké nemocnici. Pacienti se do jeho péče dostávají tehdy, když se počítá s delším využitím a potřebou žilního vstupu. Jednorázové zavedení trvalejšího, byť delšího katetru tedy šetří žilní systém a nahrazuje opakované „napichování“ rozličných žil na těle. 

Trendy a tendence 

Nejen vedení specializovaného týmu všeobecnou sestrou a zároveň inspirace ze zahraničí je jedním z příkladů rostoucí úlohy kvalifikovaných sestřiček. V některých zemích pak má sestra možnost preskripce – vypisuje či digitálně vystavuje předpisy na medikamenty – u nás dosud výsada lékařů.

Osvícení lékaři, páni profesoři, docenti – přednostové klinik a oddělení navíc rostoucí funkci sester, často vysokoškolsky vzdělaných, opakovaně a dlouhodobě  zdůrazňují. Stejně jako jejich rovnocennou úroveň a partnerství v terapeutických týmech.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio