Vůni chleba mají zaměstnanci hranického pekařství Wellart v kůži i ve vlasech

23. březen 2025

Největší audioportál na českém internetu

Příprava šátečků | Foto: Dita Vojnarová, Český rozhlas

Vůni chleba mají zaměstnanci hranického pekařství Wellart v kůži i ve vlasech

Vstoupit do pekařství není možné jen tak. Samozřejmě se musíte objednat, ale taky nafasovat bílý plášť, čepici s kšiltem a několik důležitých rad. Ditě Vojnarové je v Hranicích udělil přímo majitel Martin John. Podnik převzal po svém dědečkovi Zdeňkovi před sedmi lety.

Čtěte také

Co vás okamžitě ohromí je vůně. A pak pocit, že je všude mouka. Lokální, dodejme, protože na tom si majitelé zakládají.

„Vozíme ji z Kojetína, vodu máme z Přerova a sůl z Olomouce,“ doplňuje Martin John, který dohlíží na přípravu těsta na chleba.

V podstatě všechno v pekárně připravuje ručně. Sledovat zaměstnance při vážení těsta, jeho zpracování a tvarování předtím, než se uloží do ošatek, je jako dívat se na precizně nazkoušený koncert. Putuje nejprve do kynárny a pak do pece.

„Máme tady jednu ještě po dědečkovi, pořád je funkční, ale spouštíme ji jen o svátcích,“ provází mě mladý majitel.

V hranickém pekařství upoutala mou pozornost rohlíkovací linka. Dozvídám se, že její součástí je dělička, která z vloženého  těsta vyrazí klonky. Ty postupně padají do košíku a šnekem, ve kterém nakynou, se posunují k trychtýřům a padají do stroje, ze kterého už vyjíždějí rohlíky. 

Jak vypadá forma na toustový chléb, na jakou teplotu se vyhřívá pec, ve které se peče chleba, čím se plní koblížky a proč nejsou oblíbené velikonoční formy ve tvaru zajíčků?

Dozvíte se při poslechu reportážního Přímo z místa Českého rozhlasu Olomouc z hranického pekařství Wellart.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.