Vůni chleba mají zaměstnanci hranického pekařství Wellart v kůži i ve vlasech

Vůni chleba mají zaměstnanci hranického pekařství Wellart v kůži i ve vlasech
Vstoupit do pekařství není možné jen tak. Samozřejmě se musíte objednat, ale taky nafasovat bílý plášť, čepici s kšiltem a několik důležitých rad. Ditě Vojnarové je v Hranicích udělil přímo majitel Martin John. Podnik převzal po svém dědečkovi Zdeňkovi před sedmi lety.
Čtěte také
Co vás okamžitě ohromí je vůně. A pak pocit, že je všude mouka. Lokální, dodejme, protože na tom si majitelé zakládají.
„Vozíme ji z Kojetína, vodu máme z Přerova a sůl z Olomouce,“ doplňuje Martin John, který dohlíží na přípravu těsta na chleba.
V podstatě všechno v pekárně připravuje ručně. Sledovat zaměstnance při vážení těsta, jeho zpracování a tvarování předtím, než se uloží do ošatek, je jako dívat se na precizně nazkoušený koncert. Putuje nejprve do kynárny a pak do pece.
„Máme tady jednu ještě po dědečkovi, pořád je funkční, ale spouštíme ji jen o svátcích,“ provází mě mladý majitel.
V hranickém pekařství upoutala mou pozornost rohlíkovací linka. Dozvídám se, že její součástí je dělička, která z vloženého těsta vyrazí klonky. Ty postupně padají do košíku a šnekem, ve kterém nakynou, se posunují k trychtýřům a padají do stroje, ze kterého už vyjíždějí rohlíky.
Jak vypadá forma na toustový chléb, na jakou teplotu se vyhřívá pec, ve které se peče chleba, čím se plní koblížky a proč nejsou oblíbené velikonoční formy ve tvaru zajíčků?
Dozvíte se při poslechu reportážního Přímo z místa Českého rozhlasu Olomouc z hranického pekařství Wellart.
Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.