Vybavit děti do škol je dražší. Útraty za sešity nebo psací potřeby jsou vyšší o desítky procent

31. srpen 2022 10:48

Do začátku nového školního roku zbývá už jen jeden den a znát je to například v papírnictvích. V posledních dnech jim zvyšují tržby rodiče, kteří nakupují pro své děti sešity, psacích potřeby a další školní pomůcky. Ani tomuto sortimentu se ale nevyhnulo zdražení.

Čtěte také

Nákupy školních potřeb teď zaměstnávají třeba i paní Kateřinu. Její dcera totiž od září nastupuje do prvního ročníku střední školy. „Máme seznam pomůcek, které budeme nakupovat. Sešity, pravítka, kalkulačku, gumy a další,“ zmiňuje. Kolik peněz bude nová školní výbava ve výsledku stát, zatím maminka neví. Se zdražením ale počítá. „Počítám s tím, všechno se zdražuje. Ale potřebujeme to koupit, tak to prostě koupíme,“ dodává.

Třeba podle jednatele jednoho z papírnictví v centru Olomouce Jaroslava Nedvěda letos rodiče ve srovnání s loňským rokem zaplatí víc hlavně za sešity a další zboží z papíru. „Papír zdražuje velice a ten sortiment z papíru je veliký. Ale zdražuje se úplně všechno. Jsou to určitě desítky procent, minimálně třicet,“ říká Nedvěd.

„Zdražuje se úplně všechno. Jsou to určitě desítky procent, minimálně třicet.“ 
Jaroslav Nedvěd, jednatel jednoho z papírnictví v Olomouci

Vysoké náklady na školní výbavu mají zpravidla rodiče prvňáků, některé školy se jim proto snaží alespoň z části pomoct. Balíčky pro žáky prvních tříd už mají nachystané třeba na olomoucké základní škole Hálkova. „Z velké části ti prvňáčci jsou vybaveni z těch prostředků školy, ať už jsou to pracovní sešity, samozřejmě učebnice, různé písanky, potom děti dostávají takový balíček, kde jsou výtvarné potřeby,“ popisuje ředitelka Anna Zlámalová. Zdražení papíru vnímají právě přímo i ve škole. „Budeme muset vyzvat i vyučující, aby zvážili každý papír, jestli je opravdu potřeba, protože musíme hospodařit,“ konstatuje.

Zdražování se ale promítá třeba taky v cenách školních obědů nebo volnočasových kroužků.

Spustit audio