Výchovný koncert a nuda? Kdepak!

Přerovský kytarista Ivan Němeček je podle legendárního Jaroslava Wykrenta takový čertík z krabičky. Skvěle mu to hraje, jeho školní výchovné koncerty pěkně šlapou, a ještě je to skvělý motivátor.

O tom, že na takzvaný výchovný koncert můžou školáci a studenti vzpomínat s nadšením, že i tu dnešní mládež může člověk zaujmout starým dobrým bigbítem, o tom by mohl kytarista kapel Travellers, Pirillo, IN Blue či Mothers Follow Chairs Ivan Němeček vyprávět.

Právě Travellers (česky Cestovatelé) putují po českých a moravských školách a nabízejí vždy řadu písní v podání živé rockové kapely. K tomu se posluchači mimoděk dozvědí třeba něco z oblasti zeměpisu a dějepisu, ale zejména pak o národech a kulturách, z jejichž sfér kapela písně vybírá.

Jindy se zase mládež dozví, proč ta či ona písnička z oblasti světového rocku a popu významně ovlivnila hudební historii a nejen ji.

Jak ale naznačeno, Němeček umí také výborně vyprovokovat věhlasného přerovského patriota Jaroslava Wykrenta k další tvorbě. „V roce 2011 mě Ivan přesvědčil, ať se vrátím na pódia. A myslím, že to dopadlo dobře. Mimo jiné jsme pak taky třeba s Marií Rottrovou koncertně oslavili moje sedmdesátiny. No a nedávno mě přiměl natočit celé nové album Už to prostě není ono... Ještě dřív jsem ale Ivana poznal jako opravdového bigbíťáka z kapely Pirillo a taky jsem mu uděloval nějaké ty rozumy stran oldies muziky,“ popisuje svůj otcovsky – kolegiální vztah k Němečkovi Jaroslav Wykrent.

autor: Bořek Volný
Spustit audio