Vyhněte se pokutě za provoz starých kotlů od září příštího roku. Jak získat dotaci nejen na nový kotel?

1. srpen 2023

Využijte nové Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti na výměnu starých neekologických kotlů i program Nová zelená úsporám light na zateplení a od května i na solární ohřev vody.

Peníze jsou určené pro nízkopříjmové a ohrožené domácnosti. Pro seniory, lidi pobírající příspěvek na bydlení nebo pro osoby s hendikepem. Zatímco doteď si mohli žádat o peníze z tohoto dotačního programu pouze na zateplení domu, nově budou moct žádat o finance i na solární systémy určené pro ohřev teplé vody. Domácnosti můžou dostat na fotovoltatické systémy dotaci až 90 tisíc korun. Žádat můžou i ti, kteří už ze stejného programu dostali peníze právě na zateplení domu.

Kde vyplnit žádost?

Žádost o dotaci lidé vyplní sami na internetových stránkách. Obrátit se ale můžou i na poradce - třeba z místních akčních skupin nebo z Energetických konzultačních a informačních středisek. Kontakty na ně lidé najdou na webových stránkách programu Nová zelená úsporám Light.

A jsou zde také nové tzv. kotlíkové dotace. Od září 2024 začne ze zákona platit zákaz vytápění starými neekologickými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Ministerstvo životního prostředí poskytuje na jejich výměnu dotace již od roku 2015. V současné době je hrubým odhadem třeba vyměnit ještě 150 tisíc neekologických kotlů. Proto byla vyhlášena nová výzva kotlíkových dotací, určených pro seniory a nízkopříjmové domácnosti, ohrožené energetickou chudobou. Administraci žádostí kotlíkových dotací /light/ včetně vyplácení finanční podpory ale mají ve své gesci kraje, kde lidem na příslušném odboru také s podáním žádostí poradí a pomohou.

Touto dotací si domácnosti zajistí úspornější vytápění, a zároveň se vyhnou pokutě, která by jim za provoz starých kotlů od září příštího roku hrozila. Ale pozor, vybrat musíte ten správný nový kotel – kotlíkové dotace proplácejí pouze nové ekologické kotle třídy pět.  

Další informace poskytl ředitel Státního fondu životního prostředí, ing. Petr Valdman v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio