Z bulharské Sofie do moravského Droždína

Akademická sochařka Kapka Toušková se narodila (1940) v bulharském hlavním městě Sofii. Její předkové pocházejí z jižních Čech, rodokmen rodiny Toušků se datuje už od roku 1637. Do Bulharska odešel její pradědeček a ona až do sedmi let netušila, že má české kořeny. Ve 14 letech se rozhodla, že se bude učit česky.

Ve druhé polovině padesátých let vystudovala Střední výtvarnou školu v Sofii a také zdejší Akademii výtvarných umění. V roce 1963 získala stipendium na studium v zahraničí. Mohla si vybrat mezi studiem designu v Německu a studiem v ateliéru skla na Vsoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Vzhledem k českým kořenům zvolila Prahu. Po skončení studia už v Čechách zůstala.

Věnovala se převážně monumentání tvorbě. Vytvořila řadu vitráží ve spolupráci s architekty v památkových objektech, ale i v nové architektuře u nás i za hranicemi. Kromě toho tvoří plastiky z foukaného nebo zatavovaného skla. Od roku 1996 má také licenci na restaurování vitrážových oken.

Představila se v řadě samostatných výstav v evropských metropolích, její práce je zastoupena v mnoha sbírkách u nás i v zahraničí. Pracovala na zakázách v Íránu,Kanadě, Anglii, Mexiku či Holandsku. Mnohé stopy zanechala v Čechácha a na Moravě. Navštívíte-li kapli sv. Jana Křtitele v Přemyslovském paláci v Olomouci, najdete tam její autorské okenní vitráže.

Akademická sochařka Kapka Toušková žila postupně v Praze a Brně, dva roky už je jejím domovem Olomouc – Droždín.

autor: av
Spustit audio