Z Olomouce do ukrajinského města Černivci vyrazí kamiony s materiální pomocí. Jak se také zapojit?

1. březen 2022, aktualizováno

V Česku se zvedla v souvislosti s napadením Ukrajiny Ruskem vlna solidarity. Lidé spontánně nabízejí ubytování uprchlíkům nebo se snaží pomáhat s jejich převozem. Zástupci neziskových organizací ale zájemcům doporučují, aby využívali oficiální cesty pomoci. V Olomouckém kraji nabídky koordinuje hejtmanství. Materiální sbírky pořádají některá města, jako je Olomouc nebo Přerov.

František Procházka ze sboru dobrovolných hasičů stojí ve chválkovické hasičské zbrojnici a v ruce drží seznam věcí, které mohou lidé darovat na pomoc Ukrajině. „Svítilny, baterie, spací pytle, termodeky, pulzní oxymetry, nůžky na řezání oblečení, zdravotní materiál,“ čte ze seznamu Procházka.

Hasiči je vybírají také ve zbrojnici v Černovíře. „Přijela jsem ze Samotišek a dovezla jsem spacáky, léky, pleny pro děti. Dala jsem si do Google ‚Pomoc Ukrajině Olomouc‘ a první na mě skočilo tohle, mám to po cestě,“ říká Martina Ondrášková. S autem plných věcí dorazil z Olomouce také dárce Petr Zavadil. „Přivezl jsem hodně oblečení, taky peřiny a deky. Ale řekli, že chtějí jenom peřiny, tak to vezmu někam jinam. Zpátky domů to nepovezu,“ uvádí Zavadil.

Chcete darovat? Podívejte se na seznam potřebných věcí

Lidé by se proto před dovozem darů měli nejprve podívat například na webové stránky města Olomouce, kde je seznam potřebných věcí. Ve chválkovické zbrojnici už jsou jich plné stoly. Později poputují do ukrajinského města Černivci, ale i jinam. „Přímo v tom partnerském městě je logistické centrum, které má dopravce a ten je tady u nás. Takže on si to rovnou převeze a předá až v místě doručení. Jinak řečeno, povezeme to až do toho partnerského města,“ přibližuje vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr.

Kamiony s nákladem by z Olomouce mohly vyrazit ještě tento týden. Díky zajištění přepravy na Ukrajinu se k materiální sbírce přidal také Přerov a Prostějov. Lidé tak věci mohou nosit do přerovské hasičské stanice v ulici Šířava, v Prostějově pak do turistického informačního centra. Na Ukrajině jsou potřebné také léky, jejich sbírku vyhlásila olomoucká charita. „Konkrétně se jedná o léky na utěšení bolesti, teploty a zažívacích problémů,“ říká sociální pracovnice charity Alena Bendová.

Jak můžete pomoct?

Léky mohou lidé nosit do charitního obchodu Dobrodruhá v olomoucké Wurmově ulici. S nabídkou další pomoci jako je třeba dobrovolnictví nebo ubytování se lidé se navíc mohou obracet na olomoucké hejtmanství, a to na stránkách krajpomaha.cz. Ukrajincům lze pomoci také finančně, sbírku uspořádala Charita Česká republika, Člověk v tísni nebo třeba organizace Post Bellum

autor: bas
Spustit audio