Zahrada na podzim. Konec sezony i šance pro nové začátky

25. říjen 2021

Říjen je měsíc, kdy se pomalu se zahrádkou loučíme. Vegetační sezóna končí a rostliny ukazují poslední květy a plody. Pro zahrádkáře nastává celkem pilné období, protože do zimy musí být vše hotovo, sklizeno, zazimováno, zryto, uklizeno. Jen samotná sklizeň ovoce a zeleniny vezme spoustu času.

Pokud se rok vydařil, nevíme pomalu, kam úrodu uložíme. Zahrada nám posílá poslední ovoce a zeleninu na rozloučenou. Sezóna pomalu končí, ale najde se příležitost i pro nové začátky. Právě teď je totiž nejlepší čas pro vysazení ovocných a okrasných dřevin a založení nové skalky.

A také je prostor na hodnocení letošní sezony. Dlouho chladné a vlhké jaro, léto, kde opravdu letním měsícem byl pouze červenec. Úroda byla opožděna o dva až tři týdny, někde například rajčata nedozrála vůbec. Letošní pěstitelskou sezonu zhodnotí a tipy na správné zazimování zahrady a přípravu na novou sezonu nabídl inženýr Ivan Dvořák z odborného oddělení Českého zahrádkářského svazu, známý pěstitel a zahrádkář. Poslechněte si Dobrou radu Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio