Zájem o službu osobní asistence Maltézské pomoci je veliký, potvrzuje Michal Umlauf

6. červen 2022

Je určená seniorům a osobám se zdravotním postižením. „Jsou to lidé, kteří mají nějaká omezení, potřebují podporu, zabezpečení a dopomoc,“ vysvětluje vedoucí olomouckého a jesenického centra Maltézské pomoci Michal Umlauf.

První kontakt s klienty probíhá telefonicky, následně docházejí sociální pracovnice do domácností. „Nejčastějšími omezeními u seniorů bývá nějaká demence, často s přidružením další nemoci, třeba mozkové příhody,“ doplňuje sociální pracovnice Daniela Gajdošíková.

Hodina osobní asistence stojí 130 korun, od července to bude o pět korun více. „Klient si může objednat základní činnosti, např. péči o osobní hygienu, stravování, doprovody různého druhu, psychickou podporu v těžkých životních situacích, úklid nebo nejrůznější aktivizační techniky,“ vyjmenovává Daniela Gajdošíková.

Všechny hosty v pořadu Apatyka si můžete zpětně poslechnout ZDE.

Osobní asistenci nabízejí téměř všechna střediska Maltézské pomoci. „V Olomouckém kraji jsme největším poskytovatelem této služby,“ říká Michal Umlauf. Momentálně je to asi 2 500 hodin měsíčně v domácnostech klientů v Olomouci a Jeseníku.

Poslechněte si ze záznamu celé povídání s vedoucím olomouckého a jesenického centra Maltézské pomoci Michalem Umlaufem a sociální pracovnicí Danielou Gajdošíkovou v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio