Zdeněk Grmolec: Kašja

Rozhlasová úprava povídky o Kašjovi – jednom židovském synovi, který se nevyvedl.

Osudy židovského etnika mají v naší literatuře silné a rozvětvené kořeny. Holokaust, tragické osudy židů v průběhu druhé světové války se vracely na stránky knížek českých autorů jak těsně po jejím skončení, tak i dlouhá desetiletí poté. Po roce 1989 jako by listopadový uragán zahnal zájem „o židovské“ věci na dlouhá léta do kouta. I přesto se sem tam dostanou na program dne. Jako v případě povídky Zdeňka Grmolce „Kašja“, kterou uvádíme v rámci našeho cyklu Setkání s literaturou.

I do ní epizodicky zavane duch nacistického běsnění, ale už jen v podobě vzpomínky staré ženy. Důležitější je konflikt jiného rázu. Střetnutí tradičního židovského přístupu ke světu a jeho hodnotám, jež reprezentuje otec, s vymykající se realitou, jejíž nositelem je syn. Jak tato rozepře dopadne, vám samozřejmě neprozradíme dopředu.

O autorovi snad prozradíme, že je ročník narození 1947, má za sebou povídkové sbírky, novely, knihu esejů i beletrizovaný životopis o Vilému Mrštíkovi. Kašju vydal v povídkovém souboru Schůzky s tajemstvím, kterou vydalo nakladatelství Listen v roce 2003.

Pro rozhlas vybral a v úvodu hovoří Petr Hanuška
Účinkují Miloslav Mejzlík, Lukáš Král, Helena Čermáková a Vendula Fialová
Zvuk, záznam a střih Mirka Sychrová
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš

autor: Michal Bureš
Spustit audio