Zdravotníci v léčebném ústavu v Pasece ulevují okolním nemocnicím. Starají se o covidové pacienty s mírnějším průběhem nemoci

8. prosinec 2021

Za neoficiální devátou nemocnici v Olomouckém kraji by se dal v této době označit léčebný ústav v Pasece na Olomoucku. Tamní zdravotníci mají na starosti covidové pacienty, kteří do zařízení míří z přetížených nemocnic na doléčení.

Jednou z těch, kteří se v léčebném ústavu v Pasece starají o covidové pacienty, je lékařka Petra Kubálková. „Třeba toto oddělení 6A, které má deset lůžek, je původně pro tuberkulózu,“ ukazuje.

„Je to velice náročné. Jednak samotná péče, ale hlavně kvůli tomu, že těch příjmů teď bylo daleko více než dříve. Byly jeden dva, teď i deset,“ popisuje staniční sestra Lucie Chytrová.

V nejnáročnějších chvílích se zdravotníci v Pasece starali i o sedmdesát pacientů. Teď jich jenom na covidovém oddělení mají sedmdesát. „Předchozích šest týdnů bylo opravdu velmi náročných, ale teď už to začíná polevovat. I my to cítíme, není takový tlak, není tolik příjmů,“ zmiňuje Kubálková.

Zdravotníci v léčebném ústavu v Pasece

V Pasece zdravotníci pečují buď o pacienty, u kterých se zjistila nákaza koronavirem během běžné hospitalizace v léčebném ústavu, anebo o ty, které sem přeložili z nemocnic v kraji, kde už nepotřebovali intenzivní péči.

„Okolním nemocnicím tím velmi pomáháme a ulevujeme. Bereme pacienty z olomoucké vojenské nemocnice, šternberské nemocnice nebo Fakultní nemocnice Olomouc,“ uvádí Kubálková.  

Z nemocnic se do Paseky dostávají pacienti s lehkým průběhem covidu. „Neočkovaní mají většinou akutní stavy, takže jsou na JIP nebo na ARO. Očkovaní mají průběhy mírnější, ti nepotřebují kyslík, takže jsou u nás na následné péči. Proti vlně, která byla vloni, jsou stavy lepší,“ informuje Kubálková.

Jen během letošní podzimní vlny covidu prošlo léčebným ústavem v Pasece zatím více než 120 pacientů, průměrně byli hospitalizovaní deset dní.

autor: bas
Spustit audio