1) Ať žije Bološ s mamó! Sigma veze historický postup do první ligy

5. duben 2019

TJ TŽ Třinec – TJ Sigma ZTS Olomouc 0:1 (Česká národní fotbalová liga 1981/82)

Datum zápasu: 26. 6. 1982

Tento zápas na první pohled do výčtu legendárních soubojů nezapadá, už kvůli jménu soupeře. Přesto se nesmazatelně zapsal do historie klubu a v našem výběru reprezentuje generaci, která Sigmu poprvé přivedla mezi tuzemskou fotbalovou elitu.

Olomouc před 30. kolem druhé nejvyšší soutěže vedla tabulku, k jistotě postupu ale potřebovala v Třinci minimálně bod. I proto do Slezska vyrazily se Sigmou stovky fanoušků. Přes vytrvalý déšť mohli nakonec slavit nejtěsnější výhru. Postaral se o ni Petr Čermák po přihrávce Petra Uličného.

Dobový tisk se ohlíží za postupovou sezonu.

Hanáci se nemuseli ohlížet na dotírající Plzeň a užívali si historický postup do první československé ligy. Když pak triumfálně projížděli autobusem Olomoucí, křičeli „Ať žije Bolóš s mamó“, jak vzpomínal ve své knize jeden z lídrů týmu Petr Uličný. Oslavovali tím trenéra Vlastimila Zemana, kterému nikdo neřekl jinak než jeho prostějovskou přezdívkou Bolóš, a jeho manželku.

TJ TŽ Třinec – TJ Sigma ZTS Olomouc 0:1 (0:0)

(30. kolo České národní fotbalové ligy 1981/1982)

Branka: 56. Čermák

Sigma Olomouc: Vít - Jar. Fiala, Mrázek, Palička, Chladil- Machala, Navrátil, Čížek- Čermák (90. Skříček), Uličný, Juřica (85. Kudýn). Trenér: Vlastimil Zeman, asistent Dan Matuška

NÁVRAT NA PŘEHLED ZÁPASŮ

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.