2) Hanáci postrachem ligy, Brücknerova taktika drtí Spartu i Klokany

5. duben 2019

TJ Sigma ZTS Olomouc – TJ Sparta ČKD Praha 3:1 (1. československá fotbalová liga 1985/86)

Datum zápasu: 28. 9. 1985

Sigma se po jednoročním výpadku vrátila do první ligy natrvalo a do podzimu roku 1985 vlétla jako uragán. Hned v prvním kole uštědřila tehdejšímu vicemistrovi Bohemians debakl 6:1. Následně doma porazila Trnavu i Dunajskou Stredu a po 5. kole vedla tabulku. V této pozici Olomouc hostila mistrovskou Spartu.

Tým z lavičky už třetí sezonu vedl Karel Brückner, v té době teprve vycházející trenérská kometa, jejíž jméno se rychle učili fotbaloví fanoušci z celého Československa. Největší zbraní Sigmy byla útočná dvojice Miroslav Příložný a Vladislav Lauda. Tribuny Androva stadionu, tehdy Stadionu Míru, byly nacpané do posledního místa.

Klubový zpravodaj pro utkání Sigmy se Spartou. Foto: archiv SK Sigma Olomouc

Po brankách stopera Mlejnka a „Nikyho“ Laudy Sigma vedla už v 18. minutě 2:0, za Spartu sice na začátku druhé půle korigoval Stanislav Griga, ale vítězství domácích pečetil v závěru Ladislav Richter. První vítězství v historii Sigmy nad Spartou, nejslavnějším českým klubem, bylo na světě. Dobře rozjetou sezonu zakončila Olomouc na čtvrtém místě a mohla se těšit na premiérové představení ve fotbalové Evropě.

TJ Sigma ZTS Olomouc – TJ Sparta ČKD Praha 3:1 (2:0)

(6. kolo 1. československé fotbalové ligy 1985/1986)

Branky: 17. Mlejnek; 18. Lauda; 84. Richter – 51. Griga. Diváků: 12 000. Hráno: 28. 9. 1985

Sigma Olomouc: Tulis – Malík, Mrázek, Mlejnek, Vyskočil – Machala, Kalvoda (53. Richter), Šišma – Fiala (67. Muchka), Lauda, Příložný. Trenér: Karel Brückner

Sparta Praha: Stejskal – Hašek, Chovanec, Straka, Bielik – Calta, Berger, Jarolím (12. Němeček) – Pokluda (81. Kočí), Griga, Procházka. Trenér: Ján Zachar

NÁVRAT NA PŘEHLED ZÁPASŮ

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.