40 let stará klasika Status Quo v Legendách

16. duben 2014

Skupina Status Quo je u nás velmi populární a v našem regionu to potvrdila koncertem v Olomouci před pár lety.

Svou kariéru startovali už na sklonku 60. let, ke svému charakteristickému zvuku se ale propracovali až v úvodu další dekády. Doslova klasikou z tohoto hlediska je album "Hello" z roku 1973, kterou představí středeční Legendy 16. dubna.

Kvartet Rossi, Parfitt, Lancaster, Coghlan vytvořili svůj klasický valivý typ zvuku, který se stal poznávacím znamením Status Quo. Až dodnes jste schopni je díky němu identifikovat z jakékoli nahrávky.

Album "Hello" z konce září roku 1973 bývá mnohými fanoušky i kritiky označováno za jejich vůbec nejlepší. Pecky jako "Roll Over Lay Down", "Caroline" nebo "Forty Five Hundred Times" se staly na dlouhá léta trvalou součástí koncertů skupiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.