5) Sedm gólů do sítě Fenerbahce. Sigma straší Evropu

5. duben 2019

SK Sigma Olomouc MŽ - Fenerbahce Istanbul 7:1 (2. kolo Poháru UEFA 1992/93)
Datum Zápasu 4. 11. 1992

Pokud má jméno olomouckého fotbalu jméno někde daleko za našimi hranicemi, pak je to v Turecku. Kanonáda 7:1, kterou Sigma uštědřila slavnému Fenerbahce Istanbul, patří dodnes k nejhorším porážkám tohoto velkoklubu a je v Turecku, i po sedmadvaceti letech, často připomínána.

Sigma si dalším třetím místem znovu vybojovala účast v Poháru UEFA, v prvním kole přešla přes rumunskou Universitu Craiovu. Ve 2. kole dostala Fenerbahce a do odvety si z Istanbulu přivezla porážku 1:0.

Turecký tisk dával debaklu Fenerbahce v Olomouci velký prostor.

Vydařený vstup do zápasu zařídil z penalty Hanus, o dvě minuty později se prosadil Kerbr a Sigma vedla v 11. minutě 2:0. Do poločasu ještě zvýšil Barbořík, a i když Fenerbahce korigoval na 3:1, po přestávce Hanáci pokračovali v galapředstavení, na jehož konci byla historicky nejvyšší výhra Olomouce v evropském poháru. Ve třetím kole na ni navíc čekal další světový gigant, Juventus Turín.

SK Sigma Olomouc MŽ - Fenerbahce Istanbul 7:1 (3:1)

Branky: 9. (pen.) a 89. Hanus, 11. Kerbr, 34. Jiří Barbořík, 50. Maroši, 76. Fiala, 79. Vaďura – 38. Kocaman. Diváků: 10 152. Hráno: 4. 11. 1992

Sigma Olomouc: Přibyl - Vaďura, Kotůlek, Kovář - Maroši (61. Fiala), Hanus, Látal (76. Kabyl), Slabý, Pivarník - Barbořík, Kerbr. Trenér: Karel Brückner.

Fenerbahce Istanbul: İpekoğlu - Kartal, Yetkiner, Yuvakuran, Ustaömer, Çetin, Gerson, Dilmen (83. Kamburoğlu), Stojlov (29. Tecimer), Novak, Kocaman. Trenér: Josef Vengloš.

NÁVRAT NA PŘEHLED ZÁPASŮ

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka