7) První evropské finále. Sigmu zastavilo až Udinese

5. duben 2019

SK Sigma Olomouc - Udinese Calcio 2:2 (finále Poháru Intertoto 2000)

Datum zápasu: 8. 8. 2000

Pohár Intertoto dnes už neexistuje, ale ve své době byl minimálně pro české kluby vítanou cestou do Evropy a ke konfrontaci se zahraničními soupeři. Sigma si tuto letní soutěž poprvé vyzkoušela v roce 2000 a hned dokráčela až do jednoho ze tří finále, jejichž vítězové postoupili do Poháru UEFA.

Olomouc pod vedením Leoše Kalvody postupně ze soutěže vyprovodila arménský Araks Ararat, bulharský Kjustendil, chorvatské Belupo, v semifinále české Blšany a ve finále na ni čekal jeden z nejstarších italských klubů Udinese Calcio.

Pavel Hapal bojuje o míč s Robertem Muzzim z Udine (vlevo) při prvním finálovém utkání Intertoto Cupu. Sigma Olomouc remizovala s italským celkem Udinese Calcio 2:2.

Domácí úvodní zápas odstartovala Sigma skvěle, po brankách Muchy a Kováře vedla 2:0. O výhru následně přišla a v pohledném utkání remizovala s Udine 2:2. To ji mrzelo hlavně v odvetě, kde v 87. minutě vedla 2:1, Italové ale nakonec zápas dotáhli do prodloužení a v něm dvěma góly rozhodli o svém triumfu v soutěži. Finálovou účastí nicméně Sigma stanovila české maximum, které v Poháru Intertoto dokázal vyrovnat už jen Slovan Liberec o čtyři roky později.

SK Sigma Olomouc - Udinese Calcio 2:2 (2:1)

Branky: 12. Josef Mucha, 24. Michal Kovář (pen.) - 41. Walem, 65. Sosa. Diváků: 7 484 diváků. Hráno 8. 8. 2000

Sigma Olomouc: Bureš - Kovář (88. König), Machala, Ujfaluši, Kučera - Zbožínek, Mucha, Kováč, Urbánek - Vlček (79. Kaspřík), Hapal (67. Zdráhal). Trenér: Leoš Kalvoda.

Udinese: Turci - Zamboni, Sottil, Bertotto - Alberto (77. Bisgaard), Giannichedda, Walem (90. Bedin), Gargo, Diaz - Muzzi, Sosa. Trenér: Luigi De Canio.

NÁVRAT NA PŘEHLED ZÁPASŮ

Spustit audio

Související