Buďme negativní. HIV negativní. Tato negativita totiž chrání životy

7. září 2023

Kdo měl někdy v životě nechráněný sexuální styk, může být teoreticky nakažen. Nákaza se ovšem nemusí dlouho projevovat. A hormonální antikoncepce je tu proti početí, ne na ochranu před sexuálně přenosnými nemocemi.

Propagační a poučný leták KHS v Olomouci

Tým Dany Strniskové z KHS Olomouckého kraje vytrvale, zároveň ale současně a erudovaně školí mladé z devátých tříd základních a prvních ročníků středních škol. Jak se dá očekávat, studenti reagují různě, mnozí mohou překypovat sebevědomím, ale samozřejmě i mylnými zjištěními.

Nejdůležitějšími momenty prezentací Buď HIV negativní, chraň si svůj život  bývají ale právě ty, kdy se daří vyvrátit domněnky nebo mýty. Jako třeba ten o pilulkách jakožto „ochraně před vším“, tedy i proti STD/SPN = sexuálně přenosných nemocech, z angl. sexually transmitted diseases. 

Odvážná očekávání? 

Organizace OSN pro boj s virem HIV a chorobou AIDS už před časem dala do světa znát záměr zastavit, vymýtit AIDS do roku 2030. A průběžně své odvážné i nadějné vyhlídky aktualizuje. Podstatou má totiž být, aby 95 % populace znalo svůj HIV status, aby 95 % nakažených užívalo léky a u 95 % z nich byl virus potlačen.

Taky epidemiologové, lékaři i testovací týmy v Česku usilují o maximální záchyt HIV pozitivních, následně jejich rizikových kontaktů a jejich otestování a samozřejmě o podchycení viru včasnou léčbou. V neposlední řadě pak právě i preventivními programy pro mladé.

Jak tedy probíhají prezentace, ale i epidemiologická šetření – hlavní činnost hygieniků?  V který moment se nejlépe testovat? A nač pozor při „obyčejném“ použití kondomu, naznačil host poradny Apatyka – poslechněte si. 

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio