Čas je víc než peníze

Kdyby se dnes pan král ptal svých dcer na to, jak ho milují, rozezlila by ho možná nejmladší Maruška svou pozměněnou odpovědí: „Má tě ráda jako chvilku času.“ Ten nám všem totiž chybí, stal se velkou vzácností.

A proto si pečlivě rozmýšlíme, jak a s kým ji strávíme. Komu ji věnujeme.

Češi se v charitě dotáhli na vyspělé západní země, podpořili řadu projektů. Posílají se větší i menší částky. Ale peníze nezmůžou všechno. O tom by mohli dlouze mluvit dobrovolníci.

Alexandra Sedlaříková a Barbora Žůrková spolupracují s Maltézskou pomocí. Nikdy se nepotkaly, až tady u nás v Českém rozhlase Olomouc. Hned bylo poznat, že jsou ze stejného těsta, za chvíli to tu vypadalo jako na školním srazu. Přestože jsou každá z jiné generace.

Saša, vyučená aranžérka, miluje kočky. Těm taky začala před lety pomáhat, o několik handicapovaných se stará doma. S velkým pochopením manžela. U kočiček v útulku se také poprvé doslechla o Maltézské pomoci. Nabídla své služby a už několik let jezdí do domova důchodců za seniory. Povídá si s nimi, čte jim, drží je za ruku.

Barbora Žůrková studuje poslední ročník bakalářského studia humanitární a sociální práce. Dva roky pracovala v Charitě jako pečovatelka v přímé péči se seniory a s lidmi s tělesným postižením. Se spolužačkou Eliškou už pár let docházejí za mladou klientkou s vysokým stupněm postižení, starají se o její kulturní program. „Třeba chodíme do kavárny,“ směje se Bára.

„Pokud se s někým scházíte na dvě, tři, čtyři hodiny týdně, rychle se skamarádíte a zboříte všechny bariéry,“ dodává.

Darovat chvilku volného času je k nezaplacení. Nedostanete za to žádné peníze, přesto budete bohatší. Dobrovolníků není nikdy dost, proto má i Český rozhlas Olomouc svůj projekt Daruj chvilku, o kterém se více dočtete na webových stránkách.

autor: voj
Spustit audio