Celý život mě fotbal naplňuje jako nic jiného, říká kanonýr Sigmy Mojmír Chytil

Ve 23 letech se útočník Olomouce nesmazatelně zapsal do české fotbalové historie, když jako šestý hráč vstřelil při reprezentačním debutu tři branky.

Narodil se ve Skalce, vísce na jihovýchod od Prostějova. Fotbal si okamžitě zamiloval. „V pěti letech jsem si doslova vybrečel, aby mě rodiče vzali do přípravky v Prostějově,“ vzpomíná dnes s úsměvem Mojmír Chytil.

Rok a půl jsem stál, ale pořád jsem se chtěl k fotbalu vrátit.
Mojmír Chytil, útočník Sigmy Olomouc

Na rok a půl zastavilo jeho slibnou kariéru opakované zranění kolene. „Přetrhly se mi křížové vazy, a když jsem se vrátil, stalo se to znovu. Rok a půl jsem stál, ale pořád jsem se chtěl k fotbalu vrátit,“ říká fotbalista, kterému naštěstí už šest let koleno drží.

Útočníkem se stal vlastně až po návratu, do té doby hrál nejvíc záložníka. „Na hrot mě posunul až trenér Chromý,“ usmívá se a tahle role mu evidentně sluší. Pořád se ještě letos může stát ligovým králem střelců.

Mojmír Chytil skóruje do sítě Bohemians

Proč nosí dres s číslem 13, jak náročná měl studia a další, si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru výše.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.