Cenu Pelikán převzal bývalý předseda polského ústavního soudu, právník a vysokoškolský pedagog Andrzej Rzepliński

13. prosinec 2018

Letošní olomouckou cenu Pelikán převzal bývalý předseda polského ústavního soudu, právník a vysokoškolský pedagog Andrzej Rzepliński. Konkrétně za úsilí o zachování právního státu a demokracie v Polsku. Ocenění každoročně uděluje dvouměsíčník Listy za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog. Plastiku Pelikána mu předal předseda českého Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Rzepliński byl předsedou ústavního soudu do prosince 2016, kdy plánovaně odešel do důchodu. Je držitelem řady ocenění, mimo jiné medaile Pro Ecclesia et Pontifice, kterou převzal v roce 2015 z rukou papeže Františka za zásluhy o římskokatolickou církev a právní systém v Polsku. A jak vnímá čerstvě převzatou Cenu Pelikán? Jak sám říká, není lovcem ocenění. Tato mu ale udělala opravdovou radost. Přesto, když se o nominaci dozvěděl, sám sebe se ptal, proč zrovna já?

Cenu Pelikán převzal bývalý předseda polského ústavního soudu, právník a vysokoškolský pedagog Andrzej Rzepliňski

Cena nese jméno po Jiřím Pelikánovi, který byl od roku 1979 poslancem Evropského parlamentu a jeho Listy spolu s Tigridovým Svědectvím patřily k nejvýznamnějším českým exilovým časopisům. Jeho prasynovec Matouš Pelikán, olomoucký lidovecký radní, jinak také právník ani tentokrát na předávání nechyběl.

„Je to docela zvláštní, ale zároveň jsem v té situaci, kdy jsem ještě prastrýce Jiřího Pelikána zažil. Pamatuji si, že navštěvoval s Václavem Burianem i s panem Tichákem mé rodiče,“ vzpomíná Matouš Pelikán.

Cenu předával Pavel Rychetský. Důvod byl jasný, s laureátem Andrzejem Rzeplińskim ho pojí několikaleté přátelství.

Prvním nositelem ceny Pelikán byl tehdejší polský premiér Tadeusz Mazowiecki, slovenská premiérka Iveta Radičová, publicista Jaroslav Šabata, polský novinář Adam Michnik nebo politik a právník Petr Pithart.

autor: bam
Spustit audio