Cesta po stopách lovců mamutů v Předmostí u Přerova vede mezi paneláky

28. březen 2018

Vylovit z knihovny zaprášenou knížku s kresbou Zdeňka Buriana na přebalu a začíst se po letech do příběhů pravěkých kluků Kopčema a Veverčáka nemusí být na škodu. Malí hrdinové knihy Eduarda Štorcha Lovci mamutů putovali Moravou a jedna z jejich cest je zavedla také do Předmostí u Přerova.

Skutečnost někdejšího sídliště pravěkých lovců dnes bohužel až tak romantická není. Když už poutníka semafory na frekventované silnici nechají odbočit ve směru tabule s nápisem Předmostí, obklopí jej sídliště, kterému by Kopčem s Veverčákem asi nedokázali přijít na kloub. Ale nenechme se mýlit, právě tady se opravdu nachází jedna z nejznámějších evropských archeologických lokalit osídlených kdysi pravěkým člověkem. Už odpradávna se zde nacházely kosti pravěkých zvířat. Lidé je sbírali, některé si odvážely i významné osobnosti ke zkoumání. Mnohé však bohužel končily jako hnojivo či jako surovina do zdejšího cukrovaru.

Památník lovců mamutů na sídlišti Předmostí stojí za návštěvu

Až na konci 19. století tu začalo seriózní bádání, na kterém se podílel i nestor moravské archeologie Jindřich Wankel. Po něm pokračují mnozí další proslulí archeologové a zejména v 90. letech 19. století a v první polovině 20. století zde dochází k dech beroucím objevům. Z nich nejvýznamnější je nález kosterních pozůstatků pravěkých lovců, který je datován do období mladšího paleolitu, čili zhruba 25 000 let před naším letopočtem.

Přesvědčit se koneckonců může každý, kdo se sem vydá. První kroky většiny návštěvníků vedou do zdejšího infocentra a odsud na naučnou stezku. Průvodkyní vám bude sličná Pražínka, která je rádkyní na všech informačních tabulích. A podle naučné stezky se můžete vydat do pravěku a vlastně i do historie samotného Předmostí.

O lovcích i mamutech

Dozvíte se, že v dobách Kopčema s Veverčákem byly na místě předmostí dva ostrohy – Skalka a Hradisko, které se až později zaoblily. Památník lovců mamutů vám dá nahlédnout i do míst těch největších objevů. Na lokalitě Skalka se podíváte do historie nálezů i na geologickou stavbu krajiny i na dobu ledovou, která výrazně ovlivnila podobu dnešního Přerovska. Podobu lovců mamutů vám představí zastavení Hradisko.

Skalní výchozy jsou to málo, co má současné Předmostí společného s tím, které znali lovci mamutů

Vyrážíme na školní stezku, která vznikla u příležitosti 100. výročí zdejší školy. Po ní se vypravíte mimo Předmostí, do Přerovské rokle. Ta je dnes zejména místem srazů motokrosařů a autokrosařů. V minulosti však byla stráň nad ní zasvěcena také ovocným stromům, což nám prozradí zajímavý pomník a také mamutík Tom. Betonová socha mamuta je prý první z budoucího skanzenu a cedule u ní nám prozradí, jak to vlastně s těmi mamuty bylo, jak žili, čím se živili a možná i to, jak vyhynuli.

Dále nás čeká poutníka výstup na 307 metrů vysoký Čekyňský kopec. Zastavení se tady jmenuje Popovický kopec a prozradí nejen to, co by případný pozorný lovec mohl vidět ve zdejší krajině teď, ale i co by viděl při dalekém pohledu z kopce dávných časů.

Na Čekyňském kopci můžeme nahlédnout i do geologické tvářnosti okolí Přerova

A pak už se vracíme zpět do Předmostí, třeba do školního muzea ve škole J. A. Komenského. Můžete sem nahlédnout dokonce i o prázdninách v rámci prohlídkového okruhu organizovaného městským informačním centrem a přístupnou formou nasát nejstarší historií regionu.

Teď už se dostáváme zase na začátek. Ale nejvýznamnější nález vás teprve čeká. Právě tady totiž tabule upozorní, že přímo uprostřed sídliště byl na konci 19. století objeven již zmíněný hromadný hrob 20 lovců mamutů. Nálezy z dob pozdějších připomíná poslední zastavení stezky při ulici Hranické.

autor: kbz
Spustit audio