Cesty, muzika, lidi, volnost!

Občas ho můžete potkat s kytarou a krosnou v ulicích našich měst; čas od času na něj narazíte u cesty, jak stopuje - to vyráží do světa. Slíbil zastávku také v našem studiu: mladý muzikant, fotograf, cestovatel, milovník volnosti a dobrých lidí René Planka.

Zadáte-li internetovému slovníku za úkol přeložit anglické slovo 'busker', pak se vám dostane i stručného poučení, čemu se sympatický mladík, kdysi nasměrovaný na úplně jinou dráhu, do zančné míry věnuje: pouliční hraní, nejlépe za aktivní účasti kolemjdoucích (vstřícným pohledem, úsměvem, zpěvem a ideálně i penízem).

Zadáte-li vyhledávači jméno samotného mladíka Reného a věnujete-li pár chvil (doporučejeme podzimní večery) procházení jeho webové prezentace, ocitnete se díky podmanivým fotografiím na jeho cestách, vzdáte hold krásám architektury anebo umění zajímavých hudebníků. Můžete ale zavítat i do sekce Reného hudby, poezie a konečně do zápisků z cest a pouličního hraní v různých státech.

René Planka je ale především entusiasta, hledač ideálů, dobra v lidech ...a dost možná i sebe sama. Kam už na cestách těmito oblastmi došel, co našel a co ještě najít touží? Kde a při čem je nejšťastnější? Co ho nutí vyrážet do světa? A kde se vidí za rok, za dva či za deset let?

autor: Bořek Volný
Spustit audio