Chybí lesní dělníci i místa na skládkování kůrovcového dřeva. Kraj svolal kalamitní štáb

24. červenec 2018

V Olomouckém kraji chybějí dělníci na zpracování dřeva napadeného kůrovcem i místa na skládkování vytěžených kmenů. Vyplývá to z jednání kalamitního štábu, který hejtmanství kvůli šíření kůrovce svolalo. Vedení kraje chce o pomoc požádat stát.

Kůrovec v Olomouckém kraji zasáhl až třetinu státních lesů. Vůbec nejhorší je situace na Šternbersku. Lesníkům chybí prostory na skládkování dřeva. Ta by podle hejtmana Ladislava Oklešťka z hnutí ANO měla být do deseti kilometrů od místa těžby.

„Řešení je, že bychom povolili skladování na zemědělské půdě, třeba po sklizni. Ale zemědělské firmy jsou zase vázány tím, že mají dotační tituly, a aby o ně nepřišly, musíme předjednat s ministerstvy, jestli je taková možnost, abychom třeba neporušili evropskou legislativu,“ uvedl Okleštěk.

Firmy zaměstnávají dělníky z Ukrajiny

Těžaři řeší problém s nedostatkem lesních dělníků. Hejtman proto chce oslovit resort zahraničních věcí: „Budeme hledat cesty, jak sem co nejrychleji dostat ukrajinské dělníky na těžbu, protože některé firmy je mají nasmlouvané, ale mají problémy s vízy.“

Krajský ředitel státních lesů v Šumperku Pavel Koždoň poukazuje i na omezené možnosti dopravy. „Nás trápí především nedostatečné množství vagónů a nakládacích míst. Dost zásadní věcí je možnost čerpání financí na opravu infrastruktury v majetku obcí a krajů, případně možnost přístupů do lesních porostů přes pozemky ostatních vlastníků,“ komentuje Koždoň.

Vázne i zalesňování vytěžených lokalit

O nedostatku sazenic pro zalesňování vytěžených míst chce hejtman Okleštěk jednat s ministerstvem zemědělství a s ochránci přírody. „Jedno z řešení je, že třeba povolíme sázet sazenice, které jsou druhově samozřejmě smrky, ale jsou z jiné lokality a z hlediska toho osivářského systému, který mají ty lesy nastavený, do této lokality nepatří,“ říká Okleštěk.

Kůrovci navíc nahrává sucho a teplé počasí. Podle Koždoně reálně hrozí i rekordní třetí rojení: „Kůrovec napadne strom, vytvoří tam nějakou snubní komůrku, samičky poté kladou vajíčka a pod kůrou se kůrovec dovyvine přes kuklu, dospělý jedinec znovu vylétne. A tohle se bude dít třikrát za sebou.“

Kalamitní štáb kvůli kůrovci se v Olomouckém kraji znovu sejde začátkem srpna.

autor: mot
Spustit audio

Související