Daruj chvilku, daruj radost

29. březen 2015

Přivést lidi k tomu, aby trávili více času se seniory a přimět další dobrovolníky, aby se zapojili do práce se starými lidmi. To si klade za cíl zbrusu nový projekt Daruj chvilku s Českým rozhlasem Olomouc. Ten odstartoval ve středu 25. března v Domově seniorů POHODA v Olomouci - Chválkovicích.

„Tento projekt má několik rovin. Principiálně jde o to, přiblížit veřejnosti prostřednictvím Českého rozhlasu problematiku dobrovolnictví. Ukázat, v čem dobrovolnictví může spočívat a konkrétně směřovat případné dobrovolníky k trávení příjemných chvilek se staršími spoluobčany, kteří jsou odkázáni na péči společnosti. Pokud se nám povede, ať už vlastní aktivitou pracovníků Českého rozhlasu anebo aktivitou takzvaných ambasadorů (což jsou mediálně známé tváře), vygenerovat skupinu lidí, kteří chtějí přispět, a se seniory stráví čas procházkou, povídáním, čtením atp., tak si myslím, že ten výsledek, byť je neměřitelný, tak bude určitě smysluplný,“ řekl v úvodu naší reportáže ředitel ČRo Olomouc Josef Podstata.

Hosté měli příležitost setkat se také s dobrovolníky z řad Maltézské pomoci, kteří za obyvateli domova ve Chválkovicích pravidelně docházejí. „Snažíme se odkrýt takový malý stín života společnosti, a to je osamocenost seniorů, kteří už třeba nemají rodinné zázemí, ale přesto touží po kontaktu s člověkem, se kterým by si mohli popovídat, strávit volný čas, být s někým kdo se jim věnuje“, vysvětlil vedoucí centra Maltézské pomoci v Olomouci Michal Umlauf.

Ředitel Domova seniorů POHODA v Olomouci Chválkovicích Jiří Floder návštěvníky provedl prostory pavilonu C, kde najdeme jednolůžkové i dvoulůžkové pokoje (ty mohou sloužit manželským párům), prostory pro zdravotní péči a rehabilitaci, kapli atd. Po prohlídce následoval kulturní program.

Ředitel Domova seniorů POHODA Jiří Floder

Obyvatelům přišli odpoledne zpříjemnit sólisté opery a operety Moravského divadla Olomouc Lea Vítková a Petr Martínek. „Tato generace je na operetách odchovaná, většina z nich ty melodie znala. Viděla jsem, jak pookřáli a pobrukovali si, myslím si, že to pro ně byl návrat trošičku zpátky,“ prozradila Lea Vítková a oslovení senioři v publiku její slova potvrdili.

Herečka Moravského divadla Vendula Fialová a moderátorka ČRo Olomouc Dita Vojnarová přečetly úryvky z knížek, které si naši posluchači mohli již dříve vyslechnout v rámci literárních pořadů na rozhlasových vlnách.

Dita Vojnarová a Vendula Fialová předčítají seniorům

Za klienty, kteří se nemohli kvůli nemocem a hendikepům dostavit do sálu, zašly s knížkami přímo do jejich pokojů. Seniory potěšil nejen fakt, že jedním z autorů předčítaných textů je náš redaktor Miroslav Kobza, ale i regionální témata zvolených pověstí a povídek.

Odpoledne se zúčastnil také skokan na lyžích Jakub Janda a s obyvateli domova seniorů si přišla popovídat Česká Miss roku 2014 Gabriela Franková.

Projekt Daruj chvilku bude pokračovat dalšími návštěvami v zařízeních pro seniory, besedami, čtením z knížek, vlastivědnými vycházkami. Tedy řadou akcí, které snad nejen samy o sobě zpříjemní seniorům jejich čas, ale také za nimi přivedou další dobrovolníky, kteří těm dříve narozeným pomohou, aby se necítili osamělí.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio