Dennis Wilson - Pacific Ocean Blue

10. leden 2014

Jediné sólové album bubeníka skupiny Beach Boys a prostředního ze tří bratrů Wilsonových patří dodnes mezi nejpozoruhodnější nahrávky popu a rocku 70. let. Vůbec první sólová nahrávka od kteréhokoli člena legendární skupiny dodnes překvapuje svou nápaditostí a zvukovou propracovaností.

Dennis Wilson platil už v rodině za rebela a nespoutaného divocha. Nejspíš proto jej mozek Beach Boys, nejstarší bratr Brian Wilson posadil za bicí, kde mohl dát průchod svému naturelu. Jako jediný z "plážových chlapců" byl skutečným surfařem. Navíc skvěle vypadal a od počátku úspěchů skupiny v úvodu 60. let byl hlavním idolem drtivé většiny fanynek Beach Boys.

Ačkoli na tom hlasově nebyl úplně nejlíp, dostával prostor i pro sólový zpěv, ke kterému na přelomu 60. a 70. přidal také autorský vklad. Po singlu z počátku 70. let mu se sólovým albem pomohl kamarád Gregg Jakobson, spoluautorsky i další rodinní příslušníci z kapely. Deska v době svého vzniku sice jen s odřenýma ušima proklouzla do první americké stovky, na druhou stranu ale porazila v té době vydávaná alba Beach Boys.

Dokončení připravované dvojky "Bambu" se už nedočkal, při potápění tragicky zahynul v pouhých 39 letech. Jeho hudba je tu ale stále, a tak si "Pacific Ocean Blue" Dennise Wilsona připomeňte s prvními Legendami roku 2014.

Spustit audio