DIV I DED hrají neobyčejně chytlavou kytarovou muziku

22. leden 2015
Mimo formát , Rockle

V loni Rockle hostila Saturn United z Frýdku-Místku. Jejich debutové album bylo dokonalou formou stylu shoegaze, který vznikl v polovině 80. let a stále má nové a nové protagonisty.

Kapela bohužel neměla dlouhého trvání, naštěstí mozek kapely Filip Helštýn dal rychle dohromady nový projekt. Už samotný název dělá značné problémy. Zatímco kapela prosazuje psanou formu DIV I DED, mnohde se můžete dočíst o Divided.

"Máme raději tu rozsekanou formu. Jsme v českém překladu Rozděleni, tak proč to nezobrazit i v názvu," vysvětluje Filip. Skupina vznikla v prosinci 2013, kdy Helštýn oslovil novou zpěvačku Viktorii Marksovou. "Byl to poslední koncert Saturnů v Ostravě, kde Viktorka zpívala s jinou kapelou a zaujala mě. Slovo dalo slovo a vznikli DIV I DED," usmívá se Filip.

Ačkoli debut skupiny vyšel zatím jen v elektronické podobě, už za něj kapela obdržela nominaci na cenu Vinyla. "Pro nominaci snad není nutné mít fyzický nosič, ne? Každopádně kdyby někdo měl chuť investovat do nás, vinyl by byl hezký," nebrání se spolupráci lídr DIV I DED. Zpěvačka je až z Ústí, ale problém v tom prý není.

"Muzika se dnes dá posílat po internetu. V létě Viktorka přijela, udělali jsme desku a jinak nám stačí sejít se před koncerty," nevidí ve velké vzdálenosti bydlišť lídrů skupiny Helštýn. Pokud se vám kdysi líbili Slowdive, Ride, Cocteau Twins nebo Jesus And Marychain, pokud vás baví i současní protagonisté "rozmazaného kytarového zvuku" s chytlavými nápady melodických písniček, jsou DIV I DED tím správným tipem.

Spustit audio