Dojmy z inaugurace, aktuální stav arcidiecéze či plány. Nejen o tom mluvil olomoucký arcibiskup Josef Nuzík

17. duben 2024

V Olomouci po téměř dvou letech úřaduje nový arcibiskup. Nástupcem Jana Graubnera se v sobotu oficiálně stal Josef Nuzík. V čele hlavní moravské diecéze ho kromě péče o věřící čeká také starost o rozsáhlý majetek církve, která je v regionu tradičně i velmi důležitou politickou silou.

Inaugurace se odehrála v katedrále svatého Václava v Olomouci a zúčastnily se jí tisíce věřících. Řada z nich se na slavnostní bohoslužbu vydala v krojích. Do Olomouce dokonce přijel i speciální vlak. Pozvána byla řada čestných hostů. Vedle členů rodiny nového arcibiskupa to byli biskupové a kněží i nejrůznější představitelé veřejného života.

Co je to diecéze?
Je to základní správní jednotka katolické církve. Zjednodušeně se dá říct, že má podobnou úlohu, jako mají v republice jednotlivé kraje. V Česku je celkem osm diecézí. Ta olomoucká je zároveň hlavní diecézí na Moravě, a proto se jedná o arcidiecézi. Arcibiskup je zároveň moravským metropolitou, tedy hlavou celé moravské církevní provincie.

Olomoucké biskupství bylo v roce 1777 povýšeno na arcibiskupství. Seznam olomouckých arcibiskupů začíná právě tímto rokem. Ještě donedávna čítal čtrnáct jmen. Tím prvním na seznamu byl Antonín Theodor, hrabě Colloredo-Waldsee. Posledním předchůdcem Josefa Nuzíka v jeho úřadu byl Jan Graubner.

Historie olomoucké arcidiecéze
Dějiny olomoucké arcidiecéze sahají až k Velké Moravě. Prvním arcibiskupem tehdejší samostatné panonsko-moravské církevní provincie byl svatý Metoděj. Po pádu Velké Moravy toto území přešlo pod přemyslovský český stát a v roce 1063 bylo obnoveno olomoucké biskupství, které navazovalo na arcidiecézi již zmíněného svatého Metoděje.

Ten byl v čele olomoucké arcidiecéze byl třicet let. A to mezi lety 1992 a 2022. Poté ho papež František jmenoval 37. pražským arcibiskupem a 25. českým primasem. Během svého působení na Moravě arcibiskup Graubner zanechal výraznou stopu. Zasadil se třeba o obnovu poutních míst na Svatém Hostýně a také na Velehradě. Díky jeho iniciativě se kromě toho třeba generální opravy dočkala katedrála svatého Václava v Olomouci.

Co popřál svému nástupci? „Svému nástupci přeji, aby byl dobrým otcem, pro ty, ke kterým je postán jako biskup. A aby byl dobře přijatý. Pak si myslím, že se bude dařit, když půjde o spolupráci těch, kteří to myslí dobře a jsou ochotni pracovat spolu,“ uvedl Graubner.

Josef Nuzík, olomoucký arcibiskup (vlevo), moderátorka Zora Ježková a ekonom diecéze Martin Pirkl

V jaké kondici je olomoucká arcidiecéze? Ať už z pohledu duchovního, tak ekonomického? Jaké jsou nejbližší plány? V roce 2030 přestane stát vyplácet církvím příspěvek, jak je na to olomoucké arcibiskupství připraveno?

Nejen na tyto otázky odpovídali nový olomoucký arcibiskup Josef Nuzík a ekonom diecéze Martin Pirkl.

Ekonom diecéze Martin Pirkl a Josef Nuzík, olomoucký arcibiskup

Ve středu 24. dubna se budeme bavit na téma aktuální situace ve fotbalovém klubu SK Sigma Olomouc. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související