Konec války na Hané

9. květen 2020

Třídílný cyklus Konec války na Hané zachycuje vzpomínky pamětníků vsazené do příběhu vyprávěného historiky. 

Domácí odboj

Mnohé tehdejší akce nacistů proti domácímu odboji se vyznačovaly neskutečnou brutalitou. Historik Miloš Trapl nám přiblíží válečné operace ve střední Evropě i domácí odboj.

Dozvíme se, jak brutálně nacisté ve spojení s vlasovci umučili některé občany Zákřova u Tršic a jak krvavě skončila konspirační schůzka v Přestavlkách.

Přerovské povstání a vypálené Javoříčko

Přerovské povstání začalo 1. května mylnou informací o ukončení druhé světové války. V Přerově vyšli lidé do ulic a proti nacistickým vojskům začali stavět barikády.

Povstání bylo nakonec potlačeno a životy třiadvaceti odbojářů vyhasly nazítří pod výstřely popravčí čety na lazecké střelnici u Olomouce.

Druhá část pořadu bude věnována vypálení obce Javoříčka na Bouzovsku, k němuž došlo 5. května. Ve vsi bylo popraveno 38 mužů, ženy a děti musely obec opustit.

Jedna z posledních tankových bitev II. světové války

Na Prostějovsku se mezi obcemi Pivín, Skalka a Čelčice uskutečnila jedna z posledních tankových bitev druhé světové války v Evropě. Prostřednictvím pamětníků se dozvíme nejen to, jak probíhaly tamní boje, ale i jak se žilo obyvatelům těchto vsí v době, kdy se v nich střídali příslušníci nacistických vojsk se sovětskými.

Pietní akt v Javoříčku 2015
Účinkují: Miloš Trapl, Milan Tichák, Ján Kadlec a pamětníci
Vypráví: Petr Kubes
Připravili: Jan Sulovský, Aleš spurný
Zvuk: Jiří Vavrda
Hudba: Antonín Sulovský
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: 2015
Spustit audio