Kopec Holubice kdysi farmář koupil jako zajíce v pytli

5. červen 2021

Kopec Holubice se vypíná do výšky 380 metrů mezi Úsovem a Pískovem. Katastrálně však toto místo patří do Zadního Újezda. Zajímavé je, že vrchol je obydlen a to už poměrně dlouho a stále zde hospodaří příslušníci jednoho rodu.

Vrchol Holubice pohledem od Medlova

Podle starých letopisů prý kdysi bývalo kolem Zadního Újezda docela hodně lesů. Lesní masív Holubice, podle stejnojmenného kopce, je zmiňován i ve starých německých pověstech. Jedna z nich mluví o zakletém manželském páru v lese, kdy ona jako krásná paní láká odvážlivce, aby chytili za ohlávku jejího muže zakletého ve vraného koně a sebrali mu zlatý klíč. Kdo prý to dokáže, tomu paní ukáže zahrabaný holubický poklad. Naposledy to prý zkusil jakýsi bednář z Troubelic, ale nepodařilo se mu to a další pokus prý může proběhnout až po sto letech.

Druhá legenda, která je ovšem pravdivá, mluví o tom, že les vykácel po roce 1875 nájemce Nového Dvora u Červenky, který tam vyráběl floky a potřeboval dřevo na jejich produkci. Prý proto koupil les od Lichtenštejnů.

Část vykáceného lesa prý prodal obyvatelům obcí, ale horní partie kopce nikdo nechtěl. Tak prý vymyslel následující plán: Na Holubici postavil zemědělskou usedlost, do stodoly navozil seno a slámu z Nového Dvora a počkal do zimy. Když napadlo hodně sněhu, rozšířil po okolí zprávu, že prodává na Holubici zemědělskou usedlost. Jistý Tomáš Smyčka z Choliny projevil zájem a statek za velmi přátelskou cenu, prý právě pod dojmem plných stodol a seníků, koupil. Když roztál sníh a viděl více kamení než hlíny, málem jej odváželi na hřbitov.

Nakonec se mu podařilo zúrodnit i pozemky na kopci a kamení prodal na stavbu silnic. To mu umožnilo nejen splatit dluhy, ale i rozšířit své podnikání. Na Holubici, na samotě už vyrostlo hodně dětí a dnes na farmě Holubice hospodaří už čtvrtá generace tohoto rodu. Je zde i možnost ubytování a tak se může pokochat pohledy do hanáckých rovin kdokoliv, kdo projeví zájem. A díky vysílači na temeni je Holubice dnes jedním z nejlepších orientačních bodů nejen na Uničovsku, ale i na Mohelnicku a Zábřežsku.

autor: kbz
Spustit audio