Kouzlo jednoho (ne)chtěného návratu

28. listopad 2016

„Když jsem prolistoval knihu nadepsanou Antonín Přidal uvádí: Kouzlo nechtěného, propadal jsem místy nezadržitelnému smíchu a místy silné skepsi. S tak unikátní sbírkou toho, co bylo nějak napsáno a ve finále zcela jinak vyznívá, jsem se totiž ještě nesetkal,“ vzpomíná režisér Michal Bureš na své první setkání s knihou Antonína Přidala.

„Rubriku s podivuhodnými texty, které něco jiného chtěly a něco jiného sdělily, založil v polovině 60. let minulého století Jan Skácel v literárním měsíčníku Host do domu,“ říká autor knihy Antonín Přidal.

„Po několik let se v ní objevovaly ukázky z dopisů, deníků, ze vzpomínek, vyprávění a podobně. Posléze jsem byl správou rubriky pověřen já jako externista, a to až do doby, kdy byl Host zakázán. Najednou byl všemu konec, ne však té obsáhlé složce, ve které jsem měl připraveny texty pro další, už nevydaná čísla. Do té jsem s postupem času přidával nové a nové výstřižky, výpisky, kopie a nejrozmanitější texty, které se mi naskytly a připomínaly dávnou atmosféru Kouzla nechtěného,“ vzpomíná.

Kniha vyšla roku 2008 v nakladatelství Druhé město. V Českém rozhlase Olomouc působí dva talentovaní žáci Antonína Přidala, této žijící rozhlasové a překladatelské legendy, z brněnské JAMU – režiséři Tomáš Soldán a Michal Bureš.

A právě druhý jmenovaný se se svým panem profesorem sešel o rok později k natočení čtyřdílné četby, kterou jsme měli možnost v repríze poslouchat od neděle 6. listopadu ve vlastní autorově interpretaci prakticky po celý měsíc v Počteníčku Českého rozhlasu Olomouc. Hudbu složil Richard Mlynář a režie se ujal – jak jinak – Michal Bureš.

Celou četbu si můžete poslechnout v našem iRadiu:

Antonín Přidal: Kouzlo nechtěného (1/4)
Antonín Přidal: Kouzlo nechtěného (2/4)
Antonín Přidal: Kouzlo nechtěného (3/4)
Antonín Přidal: Kouzlo nechtěného (4/4)

autor: sul
Spustit audio