Kvůli špatnému topení tuhými palivy vdechujeme denně toxické látky. Jak situaci zlepšit?

4. červenec 2023

Vyplývá to z analýzy kvality ovzduší za loňský rok, kterou mají čerstvě k dispozici odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu. Podrobnosti rozebral doktor Jáchym Brzezina, vedoucí oddělení kvality ovzduší CHMÚ, pobočka Brno.

S příchodem loňského podzimu se po celé republice nezvykle zhoršila kvalita ovzduší. Data shromážděná Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ) ukazují, že za to mohou hlavně domácnosti. Po zdražení plynu a elektřiny přešly nebo se vrátily k vytápění pevnými palivy.

Jáchym Brzezina

Ve velkém nás, hlavně na venkově, trápí uhlí, nekvalitní mokré dřevo, někdy spalování plastů a odpadů, špatné a staré kotle, zadehtované komíny. A také to, že lidé často topit neumí, kotle schválně přidusí a nenapadne je podívat se venku, co jim jde z komína. Bohužel často hustý dým vidíme i u nových domů s novými a ekologickými kotli.

Přitom pro zlepšení tohoto stavu může každý udělat i se starým kotlem mnoho už tím, že kotel na tuhá paliva zbytečně nepřidusí a teplotu v něm udržuje dostatečně vysokou.

Jak velmi je pro člověka toxický vzduch, který teď dýcháme? Co to znamená pro naše zdraví? Co pro přírodu? A co můžeme udělat pro to, aby se situace zlepšila? A kdy mohou i nízkopříjmové rodiny a senioři počítat s novými kotlíkovými dotacemi, které pokryjí téměř celé náklady na nové, ekologické kotle?

Poslechněte si Dobrou radu s odborníkem na kvalitu ovzduší Jáchymem Brzezinou.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio