Led na Bečvě v Hranicích je silný téměř 20 centimetrů. Hrázný musí kontrolovat jez každé tři hodiny

2. březen 2018

Se sekerkou a vrtákem vyráží v mrazivých dnech hrázný Jaroslav Capil k jezu v Hranicích na Přerovsku. Na řece Bečvě mimo jiné měří sílu ledu. Každé tři hodiny, ve dne i v noci, chodí jez kontrolovat. Snaží se tak zabránit poškození, které by mráz mohl způsobit na technickém zařízení.

Je půl deváté ráno, teploměr ukazuje -12 stupňů Celsia a správce jezu v Hranicích Jaromír Capil odchází se svým kolegou měřit sílu ledu na Bečvě. „V poslední době bylo 13, dnes je 12, ráno bylo 15 stupňů pod nulou. Tento týden se ty teploty takto pohybovaly,“ říká.

Ušli jsme zhruba 30 metrů proti proudu a teď už scházíme po vybetonovaných schůdcích na ledovou plochu. „Určitě je to bezpečné. Při včerejším měření měl led 17 centimetrů, takže není potřeba se bát,“ komentuje Capil.

Radek Pala na led pokládá speciální ruční vrták, který je asi metr dlouhý, a pouští se do vrtání.

„Máme něco na způsob posuvného měřítka. Dnes má 19 centimetrů. To znamená, že přibývá přibližně o dva centimetry denně,“ uvádí Jaromír Capil dnešní výsledek.

Služba ve dne v noci

Jako správce jezu na Bečvě pracuje už 30 let. Letošní mrazy hodnotí jako průměrné. „Ty zimy byly kdysi daleko větší. Asi před 25 roky tady na řece narostl led silný až 50 centimetrů,“ vzpomíná.

Kvůli silným mrazům musí správce několikrát za den manipulovat se zařízením jezu. „Aby ten led ke konstrukci nepřimrzal, musíme ho trvale uvolňovat, i v noci,“ vysvětluje hrázný.

Podle předpovědi meteorologů by měly teploty do víkendu polevit. Jaromír Capil doufá, že už by se o víkendu mohl konečně vyspat: „Na to už bude stačit klasická pracovní doba.“

autor: kra
Spustit audio