Lenka Chalupová: Liščí tanec aneb Vražedné kapitoly z rodinné historie

7. únor 2021

Přerovská prozaička Lenka Chalupová je zkušenou a oblíbenou autorkou detektivních příběhů. Sáhnete-li ovšem po některém z autorčiných románů, nečekejte klasické schéma zločince a detektiva, který je mu na stopě.

Vyprávění Lenky Chalupové jsou především sondou do rodinných vztahů, znovuotevíráním skrytých ran a utajených příběhů. Ani zločin se přece neodehrává ve vzduchoprázdnu, i pachatel má či měl rodinu a pohybuje se v nějaké societě. Taky proto si Lenka Chalupová občas odskočí rovnou ke společenskému či psychologickému románu, připomeňme například titul Kyselé třešně, který vyšel v loňském roce. Liščí tanec (titul vydalo v roce 2018 nakladatelství Čas) v sobě kloubí všechny tři zmiňované žánry.

Příběh se odehrává v prostředí, které mnozí čtenáři dobře znají, v hájovně pod Hostýnem, v Přerově a Olomouci, a hrdinové vyprávění se nijak neliší od lidí, jež každý den míjíme na chodníku cestou do obchodu nebo do práce. Dramatický děj spustí zdánlivě nevinné přání Hermíny Foretové: jako dárek ke svým osmdesátým narozeninám chce strávit se syny a dcerou týden v hájence pod svatým Hostýnem, kam kdysi rodina s malými dětmi často jezdívala. Jenže právě tam se všem vrátí vzpomínky na tragédii, při níž Foretovi přišli o pětiletého Prokopa. Ze skříní začnou vypadávat kostlivci, a postupně se ukazuje, že téměř nikdo z dnes už dospělých dětí není tím, kým se zdál být.

Účinkuje: Renáta Klemensová
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Jirman
Premiéra: 7. 2. 2021
autor: ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.