Lipník nad Bečvou je vedle Olomouce jediným místem v kraji, které se chlubí městskou památkovou rezervací. Památek tam napočítáte desítky. Mnohé patří k unikátům nejen v rámci republiky, ale i Evropy.

9. únor 2020

Městskou památkovou rezervaci bylo centrum Lipníku nad Bečvou prohlášeno roku 1989. Od té doby až do dneška většina historických objektů prošla obnovou. Turisté ty nejzajímavější mohou objevovat individuálně, nebo na stále populárnějších komentovaných prohlídkách s průvodcem.

Hodinový stroj zvonice lipnického kostela

Při návštěvě města, ležícího na trase oblíbené cyklostezky Bečva, určitě nevynechejte prohlídku zvonice, jediné na Moravě, která se dochovala v původní pozdně renesanční podobě. Ve věži se ukrývají historické zvony, ve vstupu vzácná technická památka- hodinový stroj.

Pohled na kostel sv. Jakuba z meditační zahrady

Vedle zvonice můžete vystoupat na věž svatojakubského kostela a pokochat se výhledy po okolí. V přilehlé meditační zahradě najdete místo k odpočinku a rozjímání.

Věž kostela sv. Jakuba v Lipníku nad Bečvou

Určitě se vydejte také směrem k zámku. Ten je sice sídlem úředníků, ale na bývalých stájích, dnes Galerii Konírna, objevíte vůbec první střešní zahradu postavenou v zemích na sever od Alp. A zastavte se také v samotné galerii, kde pořádají zajímavé výstavy.

Procházka zahradami v Lipníku nad Bečvou

Za zmínku stojí i židovské památky. Komunity, která byla součástí života v Lipníku nad Bečvou od 14.století až do druhé světové války. Holocaust přežili jen tři lidé. Osudy židovských obyvatel připomíná synagoga, dva hřbitovy s novým památníkem a taky několik domů v samotném historickém centru města.

Meditační zahrada svatého Jakupba v Lipníku nad Bečvou

Nejvíce turistů zavítá do Lipníku během hlavní sezony, která začíná prvního května. Letošní novinkou bude zpřístupnění pivovarských sklepů pod novým sídlem Turistického infocentra. Podzemní prostory jsou opředeny mnoha pověstmi, nejznámější mluví o propojení města s nedalekým hradem Helfštýnem.

Meditační zahrada svatého Jakuba v Lipníku nad Bečvou

Také si nenechejte ujít tradiční letní exteriérovou výstavu Kov ve městě, která představuje díla předních mistrů černého řemesla. Koneckonců na některé plastiky z minulých ročníků při procházkách městem určitě narazíte třeba u hradeb nebo v zámeckém parku.

Chcete-li vědět víc, poslechněte si pořad Českého rozhlasu Olomouc Přímo z místa. Lipenské památky vám představí Jana Zemková.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.