Lubomír Novotný: První republika byla slušným státem. A to i ve srovnání se západní Evropou

„Demokratičnost první Československé republiky byla v rámci dané doby v porovnání s jinými státy nezpochybnitelnou věcí,“ říká historik.

Vědecká knihovna v Olomouci ve spolupráci s Pevností poznání (vědeckým muzeem Univerzity Palackého) uspořádala výstavu s názvem Sbohem monarchie. K výstavě vyšel rozsáhlý katalog a komiks.

Publikace i expozice prezentují v její rozlehlosti a pestrosti monarchii, jejíž součástí byly země a národy Československa. Seznamují nás s obdobím takzvaného dlouhého století.

„Vzhledem k právu povinného výtisku pro Markrabství moravské, kterým disponujeme od roku 1807, jsme právě pro takové projekty perfektně vybaveni. Takový fond česky i německy psaných novin z Moravy a ze Slezska od dob, kdy se především v druhé polovině 19. století rozvíjela žurnalistika, nemá ani Národní knihovna nebo Moravská zemská knihovna v Brně,“ chválí své působiště historik Lubomír Novotný.

„Abychom pochopili plusy a mínusy Československa, je důležité připomínat si staré císařství, později Rakousko-Uhersko a přemýšlet o jejich kontinuitě,“ dodává spoluautor zmíněných publikací a výstavy. 

Při příležitosti osmičkových výročí si s naším hostem připomeneme 170 let od nástupu Františka Josefa I. na trůn v Olomouci, 100 let od vzniku Československé republiky i třetí republiku a politické tendence vedoucí k totalitě po únoru 1948.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Související