Máte starosti s nemovitostmi?

12. duben 2016
Právní poradna

Dostali jste také v poslední době nabídku na prodej svých spoluvlastnických podílů na nemovitostech, zejména zemědělských pozemků, orné půdy a podobně? A ověřili jste si, že jde o serózní nabídky?

„Často totiž obsahují informace, které nejsou zcela přesné, nebo dokonce zavádějící,“ říká přerovská právnička Lenka Příkazská.

Jednou z těch informací je tvrzení, že dojde ke znovuzavedení předkupního práva dalších spoluvlastníků. „Sice se o tom uvažovalo, teď se ale od těchto úvah upustilo a v nejbližší době se určitě do občanského zákoníku určitě zavádět nebude.“

Také si lámete hlavu s tím, jak nejlépe přepsat nemovitost na člověka, který není z rodiny? Možností je více, nabízí se např. kupní smlouva. Protože jde o prodej nemovitosti, potřebujete aktuální výpis z listu vlastnictví a samozřejmě si musíte dojednat všechny podmínky, na jejichž základě k převodu dojede. Jestliže budete nemovitost darovat cizí osobě, musíte počítat s tím, že převod podléhá darovací dani.

Čtěte také

„Ovšem i převod kupní smlouvou podléhá dani z nabytí nemovitosti, takže to vyjde nastejno,“ dodává JUDr. Příkazská. „Jak mám postupovat, když chci prodat rodinný dům? Vůbec nevím, na koho se mám obrátit, mám hodně zkreslené informace“ ptala se jedna z posluchaček.

Určitě je dobré obrátit se na odborníka, pokud nemáte už nějakého zájemce o koupi ze svého okolí. „Zajděte klidně do několika realitních kanceláří. Dobré je mít přehled a mít tak možnost vybrat si nejlepší nabídku,“ radí Lenka Příkazská.

V případě, že už máte vážného zájemce o koupi, je dobré uzavřít kupní smlouvu nebo smlouvu o smlouvě budoucí. Pokud chce zájemce financovat koupi nemovitosti formou hypotečního úvěru, je dobré znát podmínky banky. „A pak se určitě obraťte na advokáta nebo notáře, který vám zpracuje kvalitní kupní smlouvu a který případně zajistí úschovu kupní ceny do advokátní úschovy.“

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.