Milan Sivera: Energetický poradce musí být nezávislý, potom dokáže ušetřit vaší firmě i vaší domácnosti

8. červenec 2019

Elektřina, plyn, svícení, voda? Co se v této oblasti dnes nabízí a co nás brzy čeká? A hlavně jak za energie neplatit více než musíme? Hostem byl energetický poradce Milan Sivera. 

Pozor na podomní a telefonické prodejce energií, takzvané energetické šmejdy – takové varování nedávno vydal i Energetický regulační úřad. Podvodníci, které si pod vylhanou záminkou pustíte do bytu mohou zajít tak daleko, že jsou schopni podepsat smlouvu i za vás. V případě, že jste se stali jejich obětí, máte možnost záležitost řešit právě přes Energetický regulační úřad. Čestně vám poradí pouze nezávislý poradce, říká Milan Sivera, který se v energetickém poradenství pohybuje už řadu let.

Uspořit na energiích můžete jako firma i jako domácnost. Je třeba se nejprve zaměřit na komplexní řešení ůspor a teprve potom na produkty. V tom vám může pomoci právě energetický poradce. Dodavetelé se dnes v cenách až tak neliší, proto jejich změna není vyloženě nutná. Spíše platí totéž, co u mobilních operátorů nebo bank: Dodavatel má běžné ceníkové taxy, ale i neoficiální - člověk si může vyjednat lepší podmínky nebo ceny, pokud nenechá svého dodavatele na pokoji. Ideálním vyjednávacím prostředkem pro slevy je například výhodnější nabídka u konkurence.

autor: Pavel Juráš
Spustit audio