Milostná studánka nad Novým Malínem vznikla jako přepad z vodovodu do hájovny

1. květen 2019

První máj je lásky čas a tak bychom se na výlet měli vydat třeba na místo, kam jsme zamlada chodili randit. Existuje však nějaké univerzální zamilované místo? Ano, nad Novým Malínem a už z dob Rakouska-Uherska se mu říká Milostná studánka.

Najdete ji na levé straně silnice vedoucí z Nového Malína do Mladoňova. V lese tam přímo u cesty, kousek od odbočky na značenou cestu vedoucí do Malínské rokle. Právě tam ční kamenná zídka a z ní kouká trubka, ze které prýští skutečně vynikající voda. Už odpradávna, tedy od roku 1913. Už tehdy se ji také říkalo „Liebe quelle“, a to prý proto, že sem chodívali milenci z městečka Frankštátu, jak se tehdy Nový Malín jmenoval. Dokonce sem vedla i Milostná alej, která poskytovala při cestě do kopce stín a snad i zákoutí pro jemné dotyky i první kradmé polibky.

Kousek od studánky začíná Malínská rokle

Tolik romantická představa, i když s těmi procházkami zamilovaných to je pravda pravdoucí, což nejeden z dnešních obyvatel Nového malína jistě rád potvrdí. Studánka však byla upravena z mnohem prozaičtějších důvodů. V roce 1913 byla na horním konci Nového Malína, kousek pod studánkou, opravována hájovna. Její nájemce, jenž pracoval jako správce revíru v okolních lesích, patřících městu Šumperk, potřeboval přivést do hájovny kvalitní pitnou vodu. Ta z Malínského potoka, který hájovnu obtéká, nebyla vždy k použití. A tak se vydal do lesa nad hájovnou a našel zde vydatný pramen, který svedl do malé nádržky a potrubím přivedl do hájovny. Protože vody bylo víc než dost, přepad z nádrže vyvedl k cestě. Voda byla velmi čistá a kvalitní, a tak se zde začali zastavovat poutníci i formani a později i automobilisté. Prý se tu stavoval i jeden z řidičů autobusu, ale není jisté, zda to není jen fáma.

Vodu sbírá studánka i naskalách nad pramenem

A lidé sem pro vodu chodí dodnes. A nejen na kávu či na pití, ale také akvaristé, kteří tvrdí, že právě tato voda je nejlepší pro jejich rybičky aby se začaly třít. Není to právě tím, že je to Milostná studánka? Ale spíše v tom bude to vhodné pH zdejšího pramene.

Nejkrásnější je Malínská rokle a okolí zjara, kdy kolem studánky a potoka kvetou blatouchy

Od roku 1973 je zdejší voda nejen pod dohledem pečlivých lesníků, ale také Českého hydrometeorologického ústavu. Studánka byla totiž vybrána jako jeden z osmi pramenů v Jeseníkách k pozorování kvality a vydatnosti pramenných oblastí hor. A tak jste tady v minulosti středu co středu v zimě ve čtyři a v létě v pět odpoledne mohli potkat nejprve pana Matějíčka i pana Andrýska, jak měří vydatnost pramene, zapisují teplotu vody i vzduchu a zároveň stav počasí. Díky jejich měření tak víme, že průtok vody v Milostné studánce je velmi závislý na srážkách v lese nad pramenem a pohyboval se od dvou deci až po litr za vteřinu.

Když půjdete kolem, rozhodně si lokněte. Tvrdívá se, že po vodě z podobných pramenů se mládne. Pokud je to navíc studánka Milostná, možná, že zahoříte láskou, nebo se naopak někdo zamiluje do vás. A pokud ne, nevadí. Alespoň vás to vytáhne na příjemnou procházku zajímavou přírodou kolem Nového Malína.

autor: kbz
Spustit audio