Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem představuje i největší pohřební kočár u nás

25. listopad 2023

Kočár jako technický výtvor a ukázka řemeslného mistrovství našich předků. Tak přistupuje k exponátům svého muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem jeho zakladatel Václav Obr. Díky nadšení pro kočáry, zde vznikla největší expozice těchto vozidel od českých a moravských výrobců na světě.

Počátky lásky zakladatele muzea k historickým kočárům sahá do devadesátých let, kdy se pustil bez jakýchkoliv znalostí do restaurování prvního kočáru. „Poznal jsem, že to je dílo neuvěřitelného řemeslného umu hned několika profesí. A tak jsem se učil a učil, a když jsem konečně zvládl práci s kočáry, zjistil jsem, že u nás nikdy neexistovalo muzeum, které by je uchovávalo a vystavovalo,“ vysvětluje Václav Obr.

Rozhodl se jej tedy založit a protože mu vyšli vstříc právě v Čechách pod Kosířem, nové muzeum vznikl právě zde. Zajímavé je, že bylo vybudováno na místě, kde firma Smékal od roku 1820 vyráběla čerpadla, hasičské stříkačky a hospodářské stroje.

Počet kočárů, které jsou v muzeu vystaveny, neustále roste. V současné době jich zde je přes sedmdesát různých typů, velikostí a včetně historických saní.  Mezi unikáty patří například zlacený kočár olomouckých arcibiskupů z 18. Století. Nechybí lovecký kočár Sylva-Tarouců z Čech pod kosířem či lovecký kočár arcivévody Karla. Pozoruhodné jsou však i další kusy, z nichž některé jsou po restaurování jako nové, jiné se nacházejí v původním stavu a slouží i jako učebnice řemeslného umu stavitelů kočárů.

Jedním z nejpozoruhodnějších kousků ve sbírce muzea je největší smuteční kočár na světě, který se stal součástí sbírky teprve v loňském roce.  Skutečně gigantický kočár je dlouhý šest a půl metru a vysoký tři a půl metru. Se soškami andělů na střeše dosahuje kočár dokonce výšky přes čtyři metry. Jeho hmotnost přesahuje dvě tuny.

Další díly z pořadu Technické památky si poslechěte ZDE 

Kočár vyrobil někdy na přelomu 19. a 20. století plzeňský továrník Václav Brožík, který patřil k nejproslulejším výrobcům kočárů u nás. Podle dochované dokumentace byly tyto kočáry vyrobeny celkem čtyři, tento jediný se však zachoval.

Václav Obr se o něm dozvěděl náhodou, od jednoho z návštěvníků muzea, který mu prozradil, že tento kočár je v žalostném stavu v jedné restauraci v Napajedlech. Unikátní pohřební kočár získal v březnu roku 2010. Při koupi kočáru nakonec vášnivému sběrateli pomohla veřejná sbírka a příspěvek Olomouckého kraje. Po velké rekonstrukci je dnes největším tahákem muzea.

Největší kočár na světě byl vyroben pro nebožtíky v Plzni

Pozoruhodné je, že tento kočár byl už ve své době dokonce elektrifikován. Lucerny provázející svým světlem nebožtíka na poslední cestě svítily díky baterii důmyslně ukryté ve voze.

Muzeum kočárů mimo pokoukání nabídne i zanícený výklad Václava Obra a jeho spolupracovníků, kteří dokáží, co se kočárů týče, odpovědět téměř na všechny otázky, které dokáže návštěvník položit.

Znáte z kalendáře Českého rozhlasu Olomouc pro rok 2023

Kalendář Českého rozhlasu Olomouc 2023: Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem představuje i největší pohřební kočár u nás
Spustit audio