Návštěva jaderné elektrárny

24. březen 2015

Nejbližší jadernou elektrárnu od Olomouce najdeme v Dukovanech. Nachází se asi 30 km jihovýchodně od Třebíče, kousek od Ivančic a Moravského Krumlova.

První blok byl přifázován už v roce 1985. Od té doby prošel provoz spoustou změn. Elektrárna zaujímá rozlohu 126 ha a v době natáčení, v roce 2010, tu pracovalo asi 2500 zaměstnanců.

Při příjezdu nás ohromilo osm obrovských typických elektrárenských komínů respektive chladících věží. Vysoké jsou 125 metrů, u paty mají průměr zhruba 100 metrů, v horní části 60 metrů. Z věží vychází pára, která vzniká při rozstřikování teplé vody přivedené z kondenzátoů pod turbínami. Zkondenzovaná voda padá do bazénů pod věží.

My se spolu s vámi podíváme nejen k věžím. Projdeme komplikovaným zabezpečovacím zařízením a zamíříme do velice hlučného prostředí rozlehlé haly, kde jsou umístěny výkonné turbíny. Tady se nám naši průvodci pokusí vysvětlit princip výroby a distribuce elektrické energie. Prohlédneme si i školicí prostory, které jsou vlastně kopií řídícího střediska. Nakonec navštívíme informační centrum, kde můžete vidět mimo jiné i kontejner na použité palivo.

autoři: pese , Aleš Spurný
Spustit audio