Nuda? Nikdy, shodují se Jakub Hříbek, který maluje ústy, a jeho učitelka Milada Sobková

Scházejí se dvacet let, aby společně tvořili. Jejich pracovní plochou je zem. Jakub Hříbek se totiž narodil se zakrnělými končetinami a postižením páteře, které mu nedovoluje si sednout, proto maluje na břiše. Nejraději kočky. „Naše začátky bych popsala metoda pokus-omyl,“ usmívá se Milada Sobková.

Nejprve se zaměřili na dětská témata a obkreslování obrázků z knížek. Pastelky postupně vyměnili za vodovky, sytější tempery a anilinky. Každý rok vymýšlejí kalendář s novými motivy. Třeba stromy, auta, písničky, domy v Olšanech u Šumperka, kde Jakub žije v Domově Paprsek anebo pohádky. „Tentokrát to bude O dvanácti měsíčkách,“ upřesňují.

Jakub Hříbek je stipendistou UMÚN v Lucembursku, které podporuje nadané umělce s handicapem a vydává jejich obrázky ve formě kalendářů nebo pohlednic. „Jednou za rok se společně setkávají na společné výstavě,“ dodává Milada Sobková.

Ve čtvrtek 20. června proběhne u příležitosti 90 let od otevření první rozhledny na Háji u Šumperka Setkání na Háji, jehož součástí bude vernisáž Jakubových obrázků. Za jeho přítomnosti, nahoru ho totiž vyvezou hasiči.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio