O půlnoci mne vzbudilo houkání sirén, říká farář ze Šumvaldu Ladislav Sovadina

Na letošní měsíc červen nezapomenou lidé a rodiny, kteří byli postiženi bleskovými záplavami. Voda se prohnala i obcemi Břevenec a Šumvald. Lidé z těchto míst následky povodně přirovnali k apokalypse. Voda zasáhla domy, zničila zahrady a pokryla je bahnem. O techniku přišli i dobrovolní hasiči. Místní část Šumvaldu se také stane zřejmě smutným symbolem, protože právě odtud pochází jedna ze dvou obětí záplav.

Římskokatolická farnost Šumvald se tak ocitla uprostřed této zkázy. Jaká je situace na místě dnes, a jak se dotýká života v obci. O tom jsme si povídali s otcem Ladislavem Sovadinou. Ale také o tom, proč byla jeho cesta ke kněžství neobvyklá, neboť čtyřicet let žil světským životem, pracoval jako programátor a teprve později se rozhodl vstoupit do semináře.

Jaký impuls posunul Ladislava Sovadinu k hledání Boha? V čem vidí svoji možnost pomoci postiženým lidem? Jakou sílu mu dává Bůh? A je víra skutečně pro každého? Také o tom otec Sovadina promluvil ve Větrníku českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Související