Od Pradědu na Hanou: Kněžpole

24. leden 2012

Na jednom z výletů na kole z Rýmařova se Mirek Kobza vydal do Huzové přes Stránské. Za Stránským jej na rozcestí Nad Kněžpolem zlákala cesta po červené turistické značce do lesa Horní Mokřiny, kde pramení řeka Sitka. Ano právě ta, která mnohem jižněji protéká Šternberkem.

Název lesa Mokříny se opravdu povedl. Najít přesný pramen řeky se Mirkovi nepodařilo, potůčků a pramínků je zde mnoho, zato do bahna prý zapadl několikrát. A tak uprostřed lesa opustil značku a vydal se na jih po pěkné lesní cestě. Sice za pár set metrů proměnila svůj povrch v klasickou svážnici, ale přesto se nějak domotal do vesnice Kněžpole. Malebná ves v údolíčku nad potokem napájejícím mohutnící Sitku Mirka docela zaujala, a tak středečmí pohlednice bude právě odsud.

Kněžpole je dnes místní částí Jiříkova. Při jízdě autem ji neminete protože leží na křižovatce silnice z Huzové do Rýmařova.
Kdysi to prý byla poměrně velká vzkvétající obec. Po odchodu zdejších němců se ale postupně změnila v osadu zasvěcenou hlavně rekreaci.

Kněžpole

Do její nejstarší historie můžete s Mirkem Kobzou nahlédnou ve středu 25. ledna.

autor: kbz
Spustit audio