Oldřich Knitl: Český sen

Co by se stalo kdyby aneb I neslavná doba je dobou. Pokus o zvrácení Mnichovské dohody v historické fabulaci.

"Prozaik a dramatik Oldřich Knitl uhodil knihou Český sen na mou studentskou strunu. Proč? Když jsem se coby frekventant historických studií prodíral světovými i českými dějinami, často jsem dospíval k fatální otázce, kterou seriózní dějeprava samozřejmě radikálně odmítá: Co by se stalo kdyby? Co by se stalo, kdyby kupříkladu v Kostnici neupálili Mistra Jana Husa, nebo kdyby čeští stavové rozprášili habsburské vojsko na Bílé hoře nebo kdyby prezident Edvard Beneš nepodepsal mnichovský protokol." říká Petr Hanuška, který pro vás vybral naše další Setkání s literaturou.

A právě o posledně zmiňovaném „kdyby“ se rozepsal v knize nazvané příznačně Český sen. Autor nejprve ve své knize rekonstruuje celkem obecně známé politické dějiny Evropy druhé poloviny 30. let 20. století, aby v samotném závěru fakta nahradil hypotézami.

Takže pozor, to, co uslyšíte, vnímejte jako sic dostupnými fakty podepřenou, ale přece jen vykonstruovanou alternativu vývoje našich dějin poté, co se plukovník Moravec objevil ve dveřích bytu prezidenta Beneše, aby ho… Ale nepředbíhejme. Poslechněte si Setkání s literaturou v sobotu 10. března.

Pro rozhlas vybral a úvodem opatřil Petr Hanuška.
Účinkuje Josef Bartoň
Zvuk, záznam a střih Jiří Vavrda
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Rozhlasová úprava a režie Michal Bureš

autor: Michal Bureš
Spustit audio