Olomoucký "Výpad" s Vladimírem Gračkou

12. listopad 2013

Je spousta památek a tajemných zákoutí v Olomouci. Jedno z nejtajemnějších míst, které provokuje dětskou fantazii a taky láká k dostaveníčkům zamilované je park pod hradbami pojmenovaný po básníku Petru Bezručovi.

Na jeho počest tu byla také odhalena socha, která se ovšem už téměř celá ztratila pod listy rododendronů. Slavnostní akt odhalení prý z povzdálí sledoval muž nápadně básníkovi podobný.

Olomoučané říkají parku Výpad. To podle starého Michalského výpadu, kterým se dá projít od chrámu svatého Michala dolů pod hradby. Michalskému návrší zase místní říkají Na Hradě, protože podle pověsti tu pobýval bájný zakladatel města Julius Caesar.

V parku najdeme spoustu památek, které dotvářejí romantickou atmosféru. My si jej projdeme se znalcem a pamětníkem, badatelem a literátem, letošním jubilantem Vladimírem Gračkou.

Vzpomínat budeme na divoké doby, kdy pod hradbami řádila parta Vépaďáků, zmíníme se také o foglarovské atmosféře v olomouckých uličkách i o objevech na Korunní pevnůstce – součásti bastionového opevnění města.

autoři: pese , Aleš Spurný
Spustit audio