Olomoučtí Flash the Readies se hlásí snivou novinkou

6. březen 2015
Mimo formát , Rockle

Skupina Flash the Readies patří k pilířům olomoucké kytarové scény. V posledních letech je navíc parta kolem Tomáše Valenta hodně činná i co se týče nahrávání. Ani ne dva roky po vydání floydovsky laděné desky "In Belvedere" v dobrém šokují novinkou "Submarine Sky".

Přiznávám, že před nějakými pěti lety jsem nad kapelou začínal lámat hůl. Osud mnohých, po výtečném debutovém singlu marná snaha posunout se dál, se zdál neodvratný. Navíc velké personální problému tomuto scénáři nahrávaly. "Byli jsme snad třikrát ve stádiu klinické smrti," uvědomuje si Tomáš.

Jenže poté přišel obrat či návrat (berte, co se vám líbí víc) k delším kompozicím, noví členové s chutí tvořit a fanoušek měl důvod zpozornět. Další výborné EP a následně "In Belvedere" naznačili nové možnosti a milovníci táhlých kytarových tónů si užívali.

Novinka "Submarine Sky" se ale dostává ještě dál. Ani stopa po vyvolávání něčeho z minulosti, tohle je naprosto současná deska. Pokud chcete srovnávat, tak snad s kapelami od K-scope, mluvit by se dalo o příbuznosti s tím, co dělá Anathema, ale berte to s rezervou.

Kapela bývá řazena do škatulky post-rock, novou hudbu Flash the Readies si užijí i příznivci čisté psychedelie. Jestliže "In Belvedere" se toulala vesmírem, novinka představuje další zážeh raketových motorů, který jí dodává bezbřehý prostor.

Stačí zavřít oči a nechat se unášet, "Submarine Sky" Flash the Readies vás rozhodně nudit nebude.

Spustit audio