Opravený sál svaté Kláry přivítá první návštěvníky. Těšit se mohou na 27. ročník hudebního festivalu Baroko

31. květen 2024 12:34

V Olomouci začne v červnu hudební festival Baroko. Většina koncertů bude v sále svaté Kláry vlastivědného muzea, který byl od loňského října uzavřený. Důvodem byly praskliny v klenbě a padající omítka. Nyní je už sál opravený. Kromě klenby se dočkaly obnovy i původní malby. Práce stály 4,6 milionu korun a zaplatil je Olomoucký kraj, který je zřizovatelem muzea.

„Když si srovnáte fotky před a po restaurování, tak to není jen o těch prasklinách, ale je to o celkové zašlosti toho kostela,“ pochvaluje si kvalitní a hlavně rychlou práci restaurátorů ředitel muzea Jakub Ráliš. S tím, že opravy začaly loni v říjnu.

A hned dodává, proč se problémy s prasklinami na klenutém stropě odsvěceného kostela objevily. „Prostě jednoduše olomoucký hrad a olomoucké centrum stojí na kamenném podloží, je intenzivně prostoupeno prameny vody, takže ve chvíli, kdy tady postavili ty obvodové zdi kostela a potom na ní vyzdvihli klenbu, tak ono si to lidově řečeno sedlo a ten defekt, který tam vznikl už historicky, se postupně zhoršoval až do té míry, že už to bylo potenciálně nebezpečné a muselo se to opravit,“ vysvětlil Ráliš.

Opravený sál sv. Kláry ve Vlastivědném muzeu Olomouc

První akcí, která se v největším výstavním sále vlastivědného muzea bude odehrávat, je hudební festival Baroko. Jeho 27. ročník nabídne dvanáct koncertů s použitím dobových nástrojů a s využitím jedinečné akustiky sálu svaté Kláry.

Na co všechno se mohou příchozí těšit? Poslechněte si kompletní reportáž Blanky Mazalové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související